Σάββατο, Φεβρουαρίου 11, 2012

ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ


Η πρώτη επέτειος από την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκει στους δρόμους χιλιάδες Αιγύπτιους και την αντιπολίτευση να καλεί σε πολιτική ανυπακοή και γενική απεργία.
Η δράση αυτή έχει σαν στόχο να ασκηθεί πίεση στο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά τη χώρα προκειμένου να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική αρχή.



Το Στρατιωτικό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή κάνει λόγο για «συνωμότες» που προσπαθούν να υπονομεύσουν το αιγυπτιακό κράτος. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως θα φέρουν στην Αίγυπτο «χάος και καταστροφή» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές και πιέσεις.


Το στρατιωτικό συμβούλιο έχει δεσμευτεί ότι θα παραδώσει την εξουσία μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει έκκληση για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας.


Πάντως, τα λεωφορεία και τα τρένα λειτουργούν κανονικά σε όλη την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δηλώσει ότι θα εργαστούν υπερωρίες για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο αίτημα για απεργία, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. 


Η απεργία διοργανώνεται στο πλαίσιο του καλέσματος για «πολιτική ανυπακοή», πρόταση που στηρίζουν περισσότερες από 30 αντιπολιτευόμενες ομάδες, με στόχο να επισπευστεί η μεταβίβαση της εξουσίας από τον στρατό σε πολιτικούς. 


Πάντως μουσουλμάνοι και κόπτες ιερωμένοι έχουν καταδικάσει την έκκληση για απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ελέγχει το 47% του Κοινοβουλίου, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε κίνηση που μπορεί να βλάψει την οικονομία της Αιγύπτου και ζητά το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. 


Ένα χρόνο μετά την πτώση του Μουμπάρακ οι ακτιβιστές που ζητούσαν την απομάκρυνσή του από την εξουσία τώρα απαιτούν να παραδώσει την εξουσία ο στρατός, τον οποίο κατηγορούν ότι συνεχίζει τις τακτικές του παλαιού καθεστώτος και ότι καταστέλλει το δημοκρατικό κίνημα. 


Ο στρατός δέχεται σφοδρή κριτική τους τελευταίους μήνες για τους χειρισμούς του όσον αφορά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς. Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενοπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, έχει υποσχεθεί ότι θα παραδώσει την εξουσία μετά την εκλογή προέδρου, κάτι που αναμένεται να γίνει πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: