Το CNN παρουσιάζει ένα κρας τεστ ανάμεσα στη κρίση χρέους της Ελλάδας και αυτής της Ισλανδίας, η οποία την ξεπέρασε μέσα σε μόλις τρία χρόνια.
Η δημοσιογράφος Nina dos Santos σημειώνει πως η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία είναι γνωστή για τις τραγωδίες της ενώ η Ισλανδία είναι διάσημη για τους σκανδιναβικούς μύθους της "αλλά αυτές οι ιστορίες μπορεί να έχουν διαφορετικό τέλος από οικονομικής απόψεως τουλάχιστον", τονίζει.
Η Ισλανδία τον Οκτώβριο του 2008 η Ισλανδία έγινε από τα πρώτα θύματα της πιστωτικής κρίσης του οποίου τις επιπτώσεις βιώνουν αρκετοί Ευρωπαίοι σήμερα.
Ωστόσο, η Ισλανδία μέσα σε μόλις τρία χρόνια κατάφερε να ξαναβγεί στην επιφάνεια και να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ δείχνουν πως η Ισλανδία σημειώνει ανάπτυξη 2,4% για το 2012.
"Συνεπώς ενόσω οι Έλληνες υπομένουν έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και ανησυχούν για το μέλλον τους, πως η δυσάρεστη τωρινή κατάστασή τους σχετίζεται με την αβέβαιη κατάσταση της Ισλανδία στο τέλος της περασμένης δεκαετίας;" διερωτάται, η δημοσιογράφος και σπεύδει να απαντήσει συγκρίνοντας καταστάσεις.
Σκληρές διαπραγματεύσεις vs Σκληρές πράξεις
Το κλίμα στην Ισλανδία το 2008 ήταν ψυχρό με τη χώρα να έχει προσαρμοστεί πλήρως στις πολικές θερμοκρασίες που έχει ούτως ή άλλως, αναφέρει η δημοσιογράφος, η οποία προσθέτει πως σταδιακά οι τράπεζες της χώρας σιγά σιγά εθνικοποιούνταν.
Μάλιστα θυμάται χαρακτηριστικά πως καθόταν έξω από την παλιά Βουλή όπου γινόταν μάχη για να μη φύγουν τα "ξένα" χρήματα εκτός της χώρας.
Η χώρα ενεπλάκη σε μια διπλωματική αψιμαχία με τους γείτονές της, όπως η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία καθώς ανησυχούσαν ότι κανένας δε θα πάρει πίσω τα χρήματά του.
"Στο τέλος ο ιππότης με τη γυαλιστερή πανοπλία, το ΔΝΤ, ήρθε και έφερε τα 2,1 δισ. εκατ. δολάρια της σωτηρίας", σημειώνει.
Μέχρι στιγμής είναι όλα τόσο οικεία, σχολιάζει.
Ωστόσο, ανάλυση που δημοσιεύτηκε στη σημερινή βελγική εφημερίδα "De Standaard" υπό τον τίτλο "Η αξιοθαύμαστη θεραπεία που εφάρμοσε η Ισλανδία", αναφέρει πως οι περικοπές στην Ισλανδία δεν ήταν τόσο δραστικές όπως στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή τα προβλήματα της ισλανδικής οικονομίας δεν είχαν δομικό χαρακτήρα.
Δημόσιο χρέος vs Ιδιωτικό χρέος
Όμως η Ελλάδα και η Ισλανδία δεν είναι εύκολο να συγκριθούν γιατί πολλές από τις λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην Ισλανδία δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη χώρα μας λόγω του μεγέθους της αλλά και των πολιτικών και νομισματικών συνεργασιών της.
"Είναι αλήθεια ότι η ανεργία στην Ισλανδία εκτοξεύτηκε στο 7,6% στο απόγειο της κρίσης αλλά εξακολουθεί να ωχριά μπροστά στο 21% της Ελλάδας, και οι 320.000 άνθρωποι που ζουν στην Ισλανδία δεν είναι παρά ένα κλάσμα του πληθυσμού της Ελλάδας μια χώρας με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια", τονίζει.
Και συνεχίζει λέγοντας πως άλλη μια διαφορά είναι ότι υπάρχει μια διαφορετική αναλογία στο δημόσιο χρέος.
Η Ισλανδία πριν υπερφορτωθεί από τους δανειστές της με δάνεια, ήταν τύπος και υπογραμμός. Αντίθετα η Ελλάδα, έχει αγγίξει το τρομακτικό 160% του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και θα είναι τυχερή εάν επιτύχει τον στόχο του `120.5% μέχρι το 2020.
Ευρωζώνη η Ζώνη χωρίς ευρώ;
Όταν η Ισλανδία κατέρρευσε οι ψαράδες εξυμνούσαν τις αρετές του ευρώ και οι κάτοικοι υποστήριζαν πως η υιοθέτησε του ενιαίου νομίσματος θα ήταν ευλογία.
Αρκετά χρόνια μετά ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως μια είσοδος της Ισλανδίας στην ευρωζώνη θα ήταν καλή ιδέα.
Εάν η Ισλανδία ήταν τότε μέρος της ευρωζώνης δε θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να βγει αλώβητη από τα χρέη της.
Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως η πολιτική της Ισλανδίας ήταν "εγχειρίδιο" και τακτική προς μίμηση όσον αφορά την ταχύτητα και τη αποτελεσματικότητά της.
"Η Ελλάδα από τη πλευρά της απολαμβάνει τα ανάμεικτα συναισθήματα του να είσαι συνδεδεμένος με άλλα μέλη της ευρωζώνης που είναι αρκετά πλούσια να μηδενίσουν την πιστωτική της κάρτα με την λάθος νομισματική πολιτική: να συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές γύρω στο 2%", σχολιάζει η Nina dos Santos.
Αν και η Ισλανδία όπως η Ελλάδα μπορεί να είναι μια δημοκρατία, αυτές τις μέρες το νόμισμα των Ισλανδών αποδείχτηκε σωτήριο.
"Εκτόξευση" κεφαλαίων vs Ελέγχου κεφαλαίων
Τα χρήματα της Ισλανδίας αξίζουν τώρα στο μισό από όσο άξιζαν πριν από το 2008. Και αν αυτό κάνει τις εξαγωγές της χώρας πιο ανταγωνιστικές η ξαφνική βουτιά στην αξία της απαιτεί άμεση δράση.
Για αυτό το λόγο επέβαλλαν γρήγορα έλεγχο κεφαλαίων με στόχο τη διασφάλιση ό, τι είχε απομείνει μετά τη κατάρρευση του τραπεζικού τομέα.
Είπαν στους μη Ισλανδούς ότι θα τους ανταμείψει αμέσως κάτι που προκάλεσε την οργή τους όπως έγινε και με την Ελλάδα όταν είπαν στους επενδυτές να ξεχάσουν περισσότερα από τα μισά που κατείχαν.
Το αποτέλεσμα ήταν η Ισλανδία να υποβιβαστεί σε "σκουπίδι" αλλά ακόμα και όταν η κρίση είχε βαθύνει κατάφερε να αποπληρώσει τις οφειλές της, ενώ ανέκτησε πριν από δύο βδομάδες την πιστοληπτική της ικανότητα από τον Fitch, ενώ η Ελλάδα υποβαθμίστηκε από την Standard and Poor's σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
http://news247.gr/ellada/politiki/politiki-krisi/cnn_ellada_vs_islandia.1670033.html?utm_source=news_hp&utm_medium=latestnews&utm_campaign=news247Widget
ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου