Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2012

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΟΝΤΙ, ΜΕΡΚΕΛ, ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας αναφορικά με το νέο δανειακό πακέτο και το PSI εκφράζουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού. 
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με πρωτοβουλία του Μάριο Μόντι.



Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη τηλεδιάσκεψη οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν από κοινού την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία πάνω στο ελληνικό ζήτημα.


Ο κ. Παπαδήμος είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες τις τελευταίες ημέρες με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Μετά την τηλεδιάσκεψη, συνομίλησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό.


Η ελληνική πλευρά λέει ότι πλέον έχουν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τώρα πια η ευθύνη είναι στους Ευρωπαίους εταίρους μας.


Σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο in.gr ευρωπαϊκή πηγή που παρακολουθεί στενά τις σχετικές διαβουλεύσεις, το Eurogroup αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την έγκριση του νέου δανείου στήριξης προς την Ελλάδα και την έναρξη της διαδικασίας για την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).


Στο Eurogroup θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους και το θέμα της ενισχυμένης κοινοτικής εποπτείας.


Στην τελική ευθεία είναι και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιο της με νέα ομόλογα ίσης ονομαστικής αξίας, τα οποία θα εξαιρεθούν από το «κούρεμα» που θα επιβληθεί στους ιδιώτες ομολογιούχους.


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν στη Ρώμη η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Ιταλό πρωθυπουργό, συνάντηση η οποία τελικώς αναβλήθηκε, λόγω της παραίτησης του Γερμανού προέδρου.


Ο κ. Μόντι πρωτοστατεί στο μέτωπο των κυβερνήσεων που αντιτάσσονται στη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.


Την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε για υποδαύλιση επικίνδυνων διχασμών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εσφαλμένο διαχωρισμό «σε καλούς και κακούς» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.


«Μπορούμε σίγουρα να κρίνουμε την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται σήμερα η Ελλάδα υπερβολική και μάλλον είναι» είχε πει μεταξύ άλλων ο Ιταλός πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευθύνες βαρύνουν το ίδιο το κέντρο με την περιφέρεια».


Γιώργος Κωστούλας
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV 
17-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: