Η μεγαλύτερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαίωσε τις οργιάζουσες φήμες ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να εισέλθει στο χρηματιστήριο και να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια από την πρώτη δημόσια προσφορά μετοχών. Μάλιστα, με την αίτηση που υπέβαλε στις αμερικανικές αρχές, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημοσιοποίησε για πρώτη φορά στοιχεία τόσο για τον ίδιο όσο και για την κερδοφορία και τις προοπτικές του Facebook.
Η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο είναι μακράν η μεγαλύτερη στη διαδικτυακή αγορά από το 2004, όταν η Google συγκέντρωσε 1,67 δισ. δολάρια.
Η αίτηση που κατατέθηκε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς, ένα προσπέκτους 197 σελίδων, περιλάμβανε -όπως πλέον συνηθίζεται για τις καινοτόμες διαδικτυακές εταιρείες, μια επιστολή του ιδρυτή της υπηρεσίας Μαρκ Ζάκερμπεργκ:
«Το Facebook δεν δημιουργήθηκε αρχικά για να είναι εταιρεία. Υλοποιήθηκε για την επίτευξη μιας κοινωνικής αποστολής -να γίνει ο κόσμος πιο ανοιχτός και συνδεδεμένος».
»Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι όσοι επενδύουν στο Facebook τι σημαίνει για μας αυτή η αποστολή, πώς λαμβάνουμε αποφάσεις και γιατί κάνουμε αυτά που κάνουμε».
Πράγματι, αρκετοί αναλυτές προέβλεπαν ότι ο Ζάκερμπεργκ θα φρόντιζε με κάποιον τρόπο για να δείξει την εκτίμηση και το σεβασμό του στην τεράστια βάση των χρηστών της υπηρεσίας του.
Τι έγινε γνωστό ή επιβεβαιώθηκε από την αίτηση του Facebook:
Στα τέλη της περυσινής χρονιάς η υπηρεσία είχε 845 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, αριθμός αυξημένος κατά 39% σε σχέση με τα 608 εκατομμύρια στα τέλη του 2010. Το Facebook έχει γίνει μάλιστα τόσο «εθιστικό» ώστε περισσότεροι από τους μισούς χρήστες συνδέονται σε καθημερινή βάση.
Τα έσοδα πράγματι αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αφού εκτινάχθηκαν από 777 εκατομμύρια το 2009 στα 3,7 δισεκατομμύρια πέρυσι. Τα κέρδη αυξήθηκαν με ανάλογη ταχύτητα, από τα 122 εκατ. το 2009 στα 668 εκατ. πέρυσι.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, η διεύθυνση του Facebook αποτιμούσε την αξία της μετοχής της στα 29,73 δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι η αξία της εταιρείας στο χρηματιστήριο φτάνει τα 86 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό υπερβαίνει την κεφαλαιοποίηση της Disney (70 δισ.) και της General Motors (38 δισ.) αλλά υστερεί σημαντικά σε σχέση με τη Microsoft (248) τη Google (187) και την Apple (422 δισ.).
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος θα διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας, έχει το 28,4% του Facebook. Με την είσοδο στο χρηματιστήριο αναμένεται να γίνει ένας από τους πλουσιότερους Αμερικανούς, ενώ εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενοι του Facebook θα γίνουν εκατομμυριούχοι, καθώς παίρνουν μπόνους με τη μορφή μετοχών.
Πολλοί αναλυτές έμειναν ικανοποιημένοι από τα οικονομικά της εταιρείας, όπως η Κάθλιν Σμιθ της συμβουλευτικής εταιρείας Renaissance Capital: «Η εταιρεία είναι πολύ πιο κερδοφόρα από ό,τι νομίζαμε» είπε στο BBC.
Άλλοι, όμως, δήλωσαν απογοητευμένοι. Ένας από τους λόγους είναι ότι τα έσοδα του Facebook για καθέναν από τους χρήστες τους είναι 4,39 δολάρια το χρόνο, συγκριτικά με τα 30 δολάρια ανά χρήστη ανά έτος που απολαμβάνει η Google. «Ο αριθμός είναι εντυπωσιακά χαμηλός» σχολίασε ο Τιμ Λούγκραν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ. «Το Facebook πρέπει να βρει τρόπους να αντλήσει περισσότερα έσοδα από τους χρήστες του» είπε.
Άγνωστο παραμένει επίσης αν ο αριθμός των χρηστών μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς και να φτάσει το ορόσημο του ενός δισ. μέχρι το καλοκαίρι, όπως ελπίζει η εταιρεία.
Η διαδικασία μέχρι την τελική είσοδο του Facebook στο χρηματιστήριο αναμένεται να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου