Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2012

ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ S&P ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ PSI…ΔΕΝ ΜΑΣ SONY ΤΙΠΟΤΕ!!!


Στην προσωρινή υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default) θα προχωρήσει πιθανότατα η Standard & Poor's κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων, ωστόσο μετά την ολοκλήρωσή της η αξιολόγηση θα αναβαθμιστεί, παραμένοντας όμως σε χαμηλό επίπεδο, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο senior director του ομίλου της S&P και επικεφαλής του οίκου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Φρανκ Τζιλ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που μεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου (Live Webcast) για τις προοπτικές του 2012 σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.



Εν όψει της παρουσίασης, το in.gr είχε υποβάλει το ερώτημα για το τι θα κάνει ο οίκος όταν ξεκινήσει η ανταλλαγή των ομολόγων και αν, όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.


Ο κ. Φρ.Τζιλ είπε ότι η Ελλάδα πιθανώς θα υποβαθμισθεί στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αλλά αυτό θα είναι προσωρινό και ενώ θα πραγματοποιείται η ανταλλαγή των ομολόγων.


Αμέσως μετά, η Ελλάδα θα αναβαθμισθεί «σε ένα επίπεδο που θα είναι ακόμα χαμηλό» και το οποίο θα εξαρτηθεί από το αν το δημόσιο χρέος μειωθεί σε ένα βιώσιμο επίπεδο, σημείωσε.


Η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με «CC» και «αρνητικές προοπτικές», δηλαδή είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση. Στην κλίμακα της S&P υπάρχουν άλλες δύο βαθμίδες χαμηλότερα, η «C» και η «D». Κατά την ανταλλαγή των ομολόγων, εκτιμάται ότι θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «D», ενώ μετά το PSI θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση, λόγω της μείωσης του χρέους.


Σημειώνεται ότι για να επανέλθει η αξιολόγηση της χώρας πάνω από το επίπεδο «junk», θα πρέπει η αναβάθμιση να είναι πάνω από εννέα βαθμίδες και να διαμορφωθεί στο «ΒΒΒ-». Πιο πιθανό θεωρείται να διαμορφωθεί μία ή δυο βαθμίδες χαμηλότερα, σε «ΒΒ+» ή «ΒΒ», αν και είναι πρόωρο να γίνουν ακόμα εκτιμήσεις.


«Η βασική μας προσδοκία είναι ότι υπάρχει αυτό που ορίζουμε ως συντεταγμένη χρεοκοπία (orderly default) στην Ελλάδα. Θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, το ομόλογο της 20ης Μαρτίου θα πληρωθεί εγκαίρως και στο ακέραιο, αλλά θα επιβληθεί κούρεμα στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων», είπε στην αρχή της παρουσίασης.


«Οι όροι που θα παρακολουθούμε στενά, είναι εάν κάποιοι επίσημοι δανειστές δεν υποστούν κούρεμα, ώστε να υποθέσουμε ότι στο μέλλον τα ομόλογα των ιδιωτών μπορεί να έχουν μειωμένη εξασφάλιση από μία πιθανή μελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους», επισήμανε.


Αυτό που παρακολουθούμε ακόμα είναι αν η Ελλάδα θα επιβάλλει αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης στα ομόλογα της, προσέθεσε.


Το βασικό μας σενάριο είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία, θα ικανοποιηθούν οι βασικοί όροι από την ελληνική κυβέρνηση και θα πάμε μπροστά, εκτίμησε.


Το ερώτημα είναι ότι επειδή ένα μικρό μόνο μέρος του χρέους θα κουρευτεί, αν μετά τη συμφωνία το χρέος θα μειωθεί σε βιώσιμο επίπεδο στην Ελλάδα, είπε.


Σχετικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, ο κ. Φρ.Τζιλ είπε ότι «σύμφωνα με τα κριτήρια μας η επιβολή διαγραφής στο κεφάλαιο θα είναι χρεοκοπία», πιθανώς θα πάμε σε επιλεκτική χρεοκοπία [...] αλλά μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, την ανταλλαγή του χρέους, θα ανεβάσουμε πολύ γρήγορα την αξιολόγηση σε ένα επίπεδο που θα είναι ακόμα χαμηλό, αλλά ένα επίπεδο που θα συμβαδίζει με την άποψη μας για το αν το χρέος θα είναι ή όχι διατηρήσιμο».


Το θέμα είναι ότι μόνο ένα μικρό μέρος του χρέους θα κουρευτεί και δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο αν το χρέος θα είναι μετά σε επίπεδα που ορίζουμε ως βιώσιμα, είπε.


Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ


Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Φρ.Τζιλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, καθώς όπως είπε το βασικό σενάριο του οίκου δεν προβλέπει διάσπαση της ευρωζώνης.


Μία πιθανή έξοδος, υπογράμμισε, θα είχε δύο κυρίως επιπτώσεις:


Πρώτον, θα οδηγούσε σε χρεοκοπία το χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεύτερον η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε σύγκριση με σήμερα.


Ο κ. Φρ.Τζιλ εκτίμησε ότι θα γίνουν προσπάθειες για αλλαγές, και σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, ώστε η χώρα να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Εφόσον όμως η ύφεση συνεχισθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια και η ανεργία αυξάνεται, τότε μπορεί το πολιτικό προσωπικό να νιώσει ισχυρές πιέσεις και να ξανασκεφτεί την παραμονή στο ευρώ, ανέφερε.


Είναι θέμα πολιτικής απόφασης αν η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις πολιτικές που απαιτούνται για να μείνει στο ευρώ, προσέθεσε.


Πάντως, η S&P εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξη θα παραμείνει ασθενής όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στο Νότο της Ευρωζώνης.


Το PSI δεν είναι αρκετό


Ο κ. Φρ.Τζιλ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την ολοκλήρωση του PSI.


Όπως είπε, θα υπάρξει μία «κάποια» ανακούφιση σε ό,τι αφορά το βάρος του χρέους, ωστόσο αυτή δεν θα είναι αξιοσημείωτη.


Ακόμα και η απομείωση 70% (σ.σ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, όχι στο ονομαστικό κεφάλαιο) που θα γίνει στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ιδιώτες δεν θα είναι αρκετή ώστε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να υποχωρήσει σε διατηρήσιμα επίπεδα, σημείωσε.


Όμως, καθώς το κούρεμα επιβάλλεται μόνο σε ένα μικρό μόνο τμήμα των ομολογιούχων, ο επίσημος τομέας δεν συμμετέχει, ή τουλάχιστον συμμετέχει εν μέρει (σ.σ. αναφέρεται στις φήμες για εμπλοκή της ΕΚΤ), τότε η μείωση του χρέους δεν είναι επαρκής ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο δεδομένων των προοπτικών για την ανάπτυξη της οικονομίας.


Ο κ. Γκριλ είπε ότι ένα κούρεμα 50-70% θα ήταν αρκετό, αν αυτό αφορούσε το σύνολο του χρέους, δηλαδή και τα δάνεια του επίσημου τομέα, εννοώντας τα κράτη της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, κάτι, που όπως είπε δεν γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας.


Όπως σημείωσε αν το κούρεμα γινόταν πριν από δύο χρόνια (εννοώντας προφανώς κατά την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωμηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ), τότε το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί σε διατηρήσιμα επίπεδα.


Γιώργος Κωστούλας


Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV 
9-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: