Σε μία κατάμεστη από πρυτάνεις και φοιτητές δικαστική αίθουσα συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή 19 πανεπιστημίων εναντίον διατάξεων του νόμου για τα ΑΕΙ και κυρίως των διατάξεων που αναφέρονται στα Συμβούλια Διοίκησης και τον τρόπο εκλογής των μελών τους.
Να σημειωθεί ότι, αρχικά, είχαν προσφύγει 24 ΑΕΙ μαζί με τα μέλη των πρυτανικών τους αρχών, αλλά πέντε, παραιτήθηκαν.
Έξω από το ΣτΕ είχε συγκεντρωθεί μία πολύ μικρή ομάδα φοιτητών, η οποία αποχώρησε γρήγορα.
Την πλευρά των ΑΕΙ εκπροσώπησαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και δικηγόροι Κ. Χρυσόγονος και Χαρ. Χρυσανθάκης, όπως και οι δικηγόροι Αντ. Αργυρός, Χρ. Δετσαρίδης και Αθ. Τσιρώνης, ενώ τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων κ.λπ. εκπροσώπησε η καθηγήτρια και δικηγόρος Ιφιγένεια Καμτσίδου.
Το υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), Ιωάννης Σακελλαρίου.
Παρέμβαση, υπέρ του υπουργείου Παιδείας και του νόμου για τα ΑΕΙ, πραγματοποίησαν ο πανεπιστημιακός καθηγητής Νικ. Αλιβιζάτος και ο ομότιμος καθηγητής και τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχ. Σταθόπουλος.
Ειδικότερα, υποστηρίχθηκε από την πλευρά των ΑΕΙ ότι, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για «πρώτη φορά καταργείται το αυτοδιοίκητο κύτταρο των Πανεπιστημίων, που προστατεύεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος», ενώ ο νέος τρόπος συγκρότησης των συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ παρομοιάστηκε σαν «ένα χταπόδι, που σκοπό έχει τα πλοκάμια του να πνίξουν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων».
Το νέο σύστημα επιλογής των διοικήσεων των Πανεπιστημίων χαρακτηρίστηκε ως «ένα τυφλό σύστημα, που οδηγεί σε τυφλά αποτελέσματα», ενώ τονίστηκε ότι η «ταξινομική ψήφος», που προβλέπει ο νόμος, αποτελεί μια πρωτοτυπία, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για τη λεγόμενη «διαβαθμισμένη ψήφο», κάτι που δεν είναι άλλο παρά το σύστημα το οποίο χρησιμοποιούν στη Eurovision, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Ακόμη, επισημάνθηκε ότι πλήττεται η πανεπιστημιακή ελευθερία, που κατοχυρώνεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος με την εκλογή εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών, τα οποία όμως θα καταστούν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα διοικούν τα ΑΕΙ μαζί με τους πανεπιστημιακούς.
Παράλληλα, τονίστηκε από τα ΑΕΙ ότι με τη συμμετοχή των εξωτερικών μελών στη διοίκηση των ΑΕΙ παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, καθώς: α) μετέχουν σε συλλογικό όργανο διοικήσεως του ΑΕΙ πρόσωπα στερούμενα ακαδημαϊκής ιδιότητας, ενώ δεν μετέχουν της εκλογής όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και β) είναι μη εκλεγμένα πρόσωπα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ δεν μετέχουν της εκλογής όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Από την πλευρά του, ο κ.Αλιβιζάτος υπογράμμισε ότι ο νόμος καθιερώνει ένα μοντέλο «εξωστρεφούς πανεπιστημίου», το οποίο θέλει να συνδεθεί με την κοινωνία και επισήμανε ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι «ευρύχωρο και μπορεί να φιλοξενήσει πολλά μοντέλα πανεπιστημίων».
Αναφερόμενος, ο κ.Αλιβιζάτος, στην ταξινομική ψήφο, τόνισε ότι έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Το πλεονέκτημα αυτό είναι ότι δεν μπορεί να έχει καθοδηγούμενη ψήφο από κόμματα, πολιτικά πρόσωπα και παρατάξεις και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι άγνωστη, καθώς χρησιμοποιείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Να αποκλείσει τις παρεμβάσεις επιδιώκει ο Ν. 4009/2011» τόνισε ο κ. Σταθόπουλος, προσθέτοντας ότι ο νόμος θέλησε να αλλάξει όλο το σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων.
Ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ι. Σακελλαρίου επισήμανε ότι ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ προβλέπει δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να μην υπάρχουν επηρεασμοί.
«Η συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών στα συμβούλια διοίκησης των Πανεπιστημίων, που προβλέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ δεν παρέχει καμία εγγύηση, καθώς δεν θέτει ουδεμία προϋπόθεση, ούτε καν ότι οι εξωπανεπιστημιακοί θα έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο» ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος. Προσέθεσε, επίσης, ότι «έτσι, θα μπορεί να είναι μέλος της διοίκησης ενός πανεπιστημίου ακόμη και ο Τόλης Βοσκόπουλος ή ένας ποδοσφαιριστής. Παρόμοια συστήματα λειτουργίας των πανεπιστημίων υπήρχαν μόνο σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπως είναι η Κούβα».
Απαντώντας στον συνάδελφό του, ο κ. Αλιβιζάτος επισήμανε ότι «το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει τον Βοσκόπουλο, είναι δικό του το λάθος. Αντίθετα, μπορεί όμως να επιλέξει έναν Σεφέρη, έναν Θεοδωράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τον προσεχή Ιούνιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου