Δευτέρα, Μαρτίου 19, 2012

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ…ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΑ 300 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…


Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη σε λιγότερο από δύο χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times.
"Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε περάσει το μισό της διαδρομής για την οικονομική ανάκαμψη, αν και η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής θα διαρκέσει περισσότερο", δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: "Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια".
Με την προϋπόθεση ότι οι πολιτικές θα εφαρμοσθούν πλήρως, υπάρχει βάσιμος λόγος να πιστεύω ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει βαθμιαία από το δεύτερο μισό του 2013, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων, μαζί με πρόσθετα μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης, θα μετατρέψουν μία καθοδική οικονομική πορεία σε "έναν ενάρετο κύκλο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και ταχύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής".


Τόνισε, επίσης, ότι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος θα εξάλειφε την πιθανότητα μίας νέας αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.
"Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε ήταν η τελευταία", τόνισε.
Όσον αφορά στα πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένα σύνολο μέτρων που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, με τη χρήση διαθέσιμων κοινοτικών πόρων από το περιφερειακό ταμείο και το ταμείο συνοχής ως εγγύηση, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να παρέχει χρηματοδότηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει το δανεισμό του στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Αντίστοιχα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διερευνούμε τη χρήση ενός χρηματοπιστωτικού μέσου διασποράς του κινδύνου, το οποίο θα μπορεί να βελτιώσει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για επενδυτικά σχέδια, περιλαμβανομένων των έργων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που έχουν σταματήσει για περισσότερο από ένα χρόνο.
Το μέγεθος που συζητείται όσον αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι περίπου 1 δισ.
ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για πρόσθετη χρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με δεδομένο το μέγεθος της βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από αυτές.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν μετά τις εκλογές από την όποια κυβέρνηση προκύψει από αυτές.


"Αυτή είναι η θέληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων και θα ληφθεί με μεγάλη προσοχή υπόψη από τα πολιτικά κόμματα", δήλωσε, προσθέτοντας ότι ένα βασικό επίτευγμα της κυβέρνησής του ήταν η δημιουργία "ενός υψηλότερου βαθμού συναίνεσης" όσον αφορά στην εφαρμογή του τελευταίου προγράμματος βοήθειας.
"Σχεδόν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης έχουν δείξει συστηματικά ότι μία μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών - έχω δει ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 70% και 80% - υποστηρίζει πολύ τη συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και αυτό σημαίνει ότι, παρά τις θυσίες και τα βραχυπρόθεσμα κόστη, θέλουν να κάνουν ό,τι χρειάζεται να γίνει για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ".
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει, αν είναι έτοιμος να συνεχίσει ως πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, αν επιλεγόταν για το αξίωμα αυτό.
"Δεν θα ήταν σωστό να αποκαλύψω πριν από τις εκλογές οποιαδήποτε τέτοια προτίμηση.
Δεν επιθυμώ να εμπλακώ στην προεκλογική συζήτηση", είπε, ενώ έδωσε την ίδια απάντηση και στο ερώτημα αν θα συνέχιζε ως υπουργός Οικονομικών.


Απαντώντας στην ερώτηση, αν ενισχύει το δυναμικό του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ.
Παπαδήμος είπε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης υπάρχει ο στόχος της βελτίωσης του συντονισμού μεταξύ των υπουργείων και της επίβλεψης του έργου τους.
Ο στόχος αυτός θα απαιτήσει την αύξηση του προσωπικού του γραφείου και τη δημιουργία μίας μονάδας που θα επικεντρώνεται στην πιο αποτελεσματική επίβλεψη του έργου των διαφόρων υπουργείων, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι κάποιοι από το προσωπικό, ιδιαίτερα όσοι εμπλέκονται στην επίβλεψη των πολιτικών, θα έπρεπε να είναι μόνιμοι και να μην αλλάζουν με κάθε αλλαγή της κυβέρνησης.
απε
ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αντε στο διάολο φασίστα με την φάτσα ανθρώπου που δεν έχει κανένα συναίσθημα,αρχιλαμόγιο των τραπεζών,τοκογλύφων κλπ Ποιά ανάπτυξη αρχιλαμόγια των τραπεζών και χρηματοπιστωτών που έχετε βάλει χέρι παντού,σε επιχειρήσεις ,δημόσια έργα ,φαρμακευτικές εταιρείες παντού έχετε κατακλέψει τα πάντα ,ελέγχετε τα πάντα .Ξυπνάτε ρε ο φασισμός των τραπεζιτών είναι ότι χειρότερο πέρασε από τον πλανήτη,Να στείλουμε στο διάολο όλους αυτούς για να γλυτώσει η ανθρωπότητα από τους βρυκόλακες,δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο οι τραπεζίτες με τους υπαλλήλους τους(πολιτικούς)