Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδιάζει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της πληγείσας οικονομίας καθώς ήδη έπαιξε το ρόλο της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι είναι καιρός να αναλάβουν δράσεις οι εθνικές κυβερνήσεις.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι ακόμη πολύ πρόωρο να σταματήσει η υποστήριξη από την κεντρική τράπεζα.
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα σχόλια του Έρκι Λιικάνεν, επίσης μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη η τράπεζα να σταματήσει έγκαιρα τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει.
Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της στο ιστορικό χαμηλό του 1% και έκτοτε χρηματοδότησε τις τράπεζες με πάνω από 1 τρισ. ευρώ έκτακτης ρευστότητας σε τριετή δάνεια και χαλάρωσε τους κανόνες εγγυοδοσίας, ενώ προέβη σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων.
Αυτός ο συνδυασμός κινήσεων αύξησε τη ροή χρήματος στην οικονομία των κρατών-μελών της ευρωζώνης, η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την ύφεση και την κρίση δημόσιου χρέους.
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε πώς επηρεάζουν τα διάφορα μέτρα την οικονομία», δήλωσε ο Νοβότνι σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.
«Αυτό θα πάρει λίγο καιρό - στο μεταξύ, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ανάγκη για περαιτέρω δράση», πρόσθεσε ο Νοβότνι.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «κάναμε όλα όσα μπορεί να κάνει μια κεντρική τράπεζα... φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους».
Ο Νοβότνι δήλωσε ακόμη ότι δεν είναι η στιγμή να εξετάζεται η διακοπή της υποστήριξης της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πως η πιθανότητα μιας «εξόδου» της ΕΚΤ από τη σκηνή την κατάλληλη στιγμή είχε εξεταστεί προτού να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα.
«Όταν αναλαμβάνεις μια πρωτοβουλία, θα πρέπει επίσης να σκεφτείς πώς θα την τελειώσεις.
Ό,τι κι αν κάνουμε, θα πρέπει να συνεξετάζουμε το για πόσο καιρό το κάνουμε, ποια είναι η στρατηγική εξόδου», είπε ο Νοβότνι, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.
«Δεν είναι κάτι που εξετάζεται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Ο Έρκι Λιικάνεν, κυβερνήτης της Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε από την πλευρά ότι προτού να δηλώσει κανείς ότι η κρίση χρέους έχει τερματιστεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να τερματίσει τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει και να πάψει να παρεμβαίνει στην οικονομία αφήνοντάς την να λειτουργήσει από μόνη της.
«Τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά μία μόνιμη λύση στην κρίση χρέους θα απαιτήσει επιτυχείς δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές καθώς και μία ελεγχόμενη και έγκαιρη έξοδο από τα προσωρινά μέτρα της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Λιικάνεν.
Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης ωστόσο δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των έκτακτων μέτρων της ΕΚΤ, λέγοντας ότι αυτό θα αποφασιστεί όταν οι συνθήκες είναι ώριμες.
Ο Νοβότνι, ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες διενέξεις ανάμεσα στην Μπούντεσμπανκ --την γερμανική κεντρική τράπεζα-- και την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα μέτρα υποστήριξης της οικονομίας, είπε «αυτό δεν είναι αλήθεια...
Ασφαλώς γίνονται συζητήσεις».
Η Μπούντεσμπανκ και ο επικεφαλής της Γενς Βάιντμαν εξέφρασαν ανησυχίες για τους χαλαρότερους κανόνες εγγυοδοσίας σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της ΕΚΤ προς τράπεζες.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των περυσινών κερδών της για να ενισχύσει τα μέτρα προφύλαξής της από τον κίνδυνο.
Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ο Νοβότνι είπε ότι δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πληθωριστικούς κινδύνους στην τρέχουσα συγκυρία.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησης στις χρηματαγορές, σημείωσε ο Νοβότνι.
Ο Λιικάνεν, από την άλλη πλευρά, είπε ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάτω από το σημερινό επίπεδο του 1% είναι δυνατή, αν υπάρξει ανάγκη, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
«Υπάρχει ακόμη περιθώριο μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ και τα μη τυπικά μέτρα [που έχει λάβει] καθιστούν δυνατή τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, εάν χρειασθεί», δήλωσε ο κ. Λιικάνεν, χαρακτηρίζοντας παραπλανητική την άποψη ότι η ΕΚΤ δεν έχει περιθώριο να μειώσει το επιτόκιο της κάτω από το 1%.
Ο κ. Λιικάνεν εξέφρασε την άποψη πως η ΕΚΤ θα αποσύρει «έγκαιρα» τα μέτρα που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της κρίσης και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αξιοποιήσουν την περίοδο ηρεμίας που σημειώνεται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των οικονομιών τους.
Τα μέτρα τα οποία έλαβε η ΕΚΤ --και τα οποία δεν έχουν προηγούμενο-- διόγκωσαν τον ισολογισμό της σε πάνω από 3 τρισ. ευρώ.
Οι δύο δημοπρασίες τριετών δανείων της ΕΚΤ, με συνολικά ποσά 1 τρισ. ευρώ, «είχαν μία αποφασιστική επίδραση στις εξελίξεις στην αγορά» και «δεν θέτουν κανένα κίνδυνο για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο κ. Λιικάνεν.
Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο ότι «υστερήσεις στην εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων στην τρέχουσα εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς θα ήταν επικίνδυνες και θα είχαν κόστος».
ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου