Εάν δεν καταφέρουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στην θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γνωστού και ως «φόρου Τόμπιν» η θέσπιση ενός «βρετανικού τύπου» τέλους χαρτοσήμου είναι μια λύση, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι πρόσφατες συζητήσεις για το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, κατέστησαν «σαφές ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό», αναφέρεται σε έγγραφο που διένειμε ο Σόιμπλε μεταξύ των συναδέλφων του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.
Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο προτείνεται στο έγγραφο αυτό ένα ενδιάμεσο βήμα ώστε η ΕΕ να μην αποτύχει να τηρήσει την δέσμευση που είχε κάνει το 2011 να «καταλήξει σ' ένα αποτέλεσμα γι' αυτό το θέμα ως την άνοιξη του 2012».
«Αυτό το πρώτο βήμα θα έπρεπε. . . να καθοδηγηθεί από τη συνολική προσέγγιση του βρετανικού τέλους χαρτοσήμου», σύμφωνα με το κείμενο, καθώς και τον πρόσφατο γαλλικό νόμο για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που έχει το βρετανικό τέλος ως υπόδειγμα.
«Αυτό θα είχε αποτέλεσμα έναν φόρο πληρωτέο σε όλες τις αγοραπωλησίες, περιλαμβανομένων μετοχών επιχειρήσεων σε ένα χρηματιστήριο, με το φόρο να εισπράττεται στην καταχωρισμένη έδρα της επιχείρησης».
Η πρόταση βρίσκει υποστηρικτές
Η πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ευρώπη σε δύο στάδια έτυχε καλής υποδοχής από τον γάλλο και την φινλανδή ομόλογό του.
Αυτή η πρόταση είναι συνετή και τεκμηριωμένη. Πρέπει να την προχωρήσουμε, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοπεγχάγη.
Η φινλανδή ομολογός του Γιούτα Ουρπιλάινεν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόταση του Σόιμπλε, απάντησε απλώς:την υποστηρίζουμε.
Εξάλλου ο σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ, η χώρα του οποίου είναι αντίθετη στην επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, φαίνεται να είναι ανοικτός στη γερμανική πρόταση.
Για εμάς, θα ήταν προτιμότερο να εγκαταληφθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να βρεθεί μια πιο ρεαλιστική λύση. Για παράδειγμα υπάρχει το τέλος χαρτοσήμου στη Βρετανία και τη Γαλλία, είναι λιγότερο δαπανηρό για την οικονομία και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, σημείωσε ο Μποργκ.
http://www.iefimerida.gr/news/44074/%CF%83%CF%8C%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85%C2%BB
ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου