Με στρατιωτικές τιμές οι γερμανοί στρατιώτες αποχαιρέτησαν τον παραιτηθέντα Πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ (Christian Wulff) , ο οποίος είναι ο δεύτερος Πρόεδρος που αποχωρεί από το ύπατο αξίωμα της χώρας μέσα σε δύο χρόνια. Μπορεί η θέση του Προέδρου να έχει μηδαμινές εκτελεστικές εξουσίες, ωστόσο ο θεσμός δεν φαίνεται να έχει χάσει την αίγλη του – σε αντίθεση με τον δικό μας, που και το «μάτι» του έχει βγει και το «όνομα»!
Στο να μη χαθεί η αίγλη του αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γερμανία, συμβάλλουν και οι εθιμοτυπικές τελετές που τον συνοδεύουν. Μία από αυτές είναι η απόδοση τιμών από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις με την επίσημη στολή. Η εθιμοτυπία αυτή, όμως, ξυπνά την αισθητική μιας εποχής που οι Γερμανοί αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος θα ήθελαν να ξεχάσουν... Η τελετή μπορεί να έχει τις ρίζες της στην Πρωσική Αυτοκρατορία του Όττο φον Μπίσμαρκ, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια των επίσημων εκδηλώσεων, όπως τα γενέθλια του Χίτλερ ή την επέτειο από την άνοδό του στην εξουσία.
Φυσικά οι εποχές άλλαξαν (άλλαξαν;) κι έτσι το πρωσικό έθιμο διατηρήθηκε και προσαρμόστηκε στο δημοκρατικό μεταπολεμικό σύστημα της χώρας ώστε να αποδίδει τιμές στον εκάστοτε Γερμανό πρόεδρο. Ελάχιστη σημασία έχει ότι ο Κρίστιαν Βουλφ, εξαναγκάστηκε σε μια ταπεινωτική παραίτηση έπειτα από το αίτημα της εισαγγελίας του Αννόβερου προς την γερμανική Βουλή να αρθεί η ασυλία του, προκειμένου να εξεταστεί η εμπλοκή του σε οικονομικό σκάνδαλο!
Ο διάδοχος του απερχόμενου Πρόεδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ, πρώην πάστορας και αγωνιστής της ελευθερίας, καθώς έχει κάνει έρευνες για τις μυστικές υπηρεσίες Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας, μάλλον θα καταφέρει να τιμήσει το αξίωμά του καθώς φαίνεται πως το γερμανικό πολιτικό σύστημα δεν αντέχει μια τρίτη παραίτηση. Ωστόσο, ερωτηματικά εγείρει το γιατί επιλέχθηκε ο Γκάουκ έναντι της Μπεάτε Κλαρσφελντ, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ανεύρεση των εγκληματιών πολέμου των ΝΑΖΙ. Αυτή ανακάλυψε τον Άιχμαν και παραπέμφθηκε για δίκη στο Ισραήλ… Μήπως οι Γερμανοί – οι περισσότεροι τουλάχιστον – δεν θέλουν καν ν’ αγγίζουν αυτή την περίοδο, τη στιγμή που όλα δείχνουν πως σε ολόκληρη την Ευρώπη, για μία ακόμη φορά, τα ακροδεξιά κινήματα αρχίζουν να κινούνται πιο… ελέυθερα;
Ειναι τυχαίο πως το CSU αποκαλεί την Beate Κλαρσφελντ αυτές τις ημέρες μια «SED-μαριονέτα", ένα "συνεργό της Ανατολικής Γερμανίας." Το χαστούκι που έδωσε στον Καγκελάριο Kiesinger κάποτε ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο όλων των "δημοκρατών της χώρας μας", λένε!
Ντροπή το επιχείρημα του CSU! Αυτή η συμβολική δράση της βοήθησε περισσότερο την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία για μια θετική εικόνα στον κόσμο, από τη συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων εκείνων των Γερμανών που είχαν προηγουμένως διακοσμηθεί με το Σταυρό Τάγμα Αξίας. Το χαστούκι της ήταν ένα πολιτικό μήνυμα κατά τη Γερμανίας που με μισή καρδιά και υποκρισία αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει το ναζιστικού παρελθόν. Όποιος αποκαλεί σήμερα την Κλαρσφελντ "SED-εργαλείο" θα έπρεπε, σύμφωνα με τη λογική αυτή, να αποκαλεί τον μεγάλο αριθμό των Ναζί στις υπηρεσίες της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας "Ναζί-εργαλεία» - όπως ο υφυπουργός του κράτους στην καγκελαρία Αντενάουερ, Hans Globke, ο οποίος ήταν προηγουμένως κύριος σχολιαστής της ρατσιστικών νόμων της Νυρεμβέργης! Ήταν ένας από τους εκπρόσωπος των πολλών συμπαθούντων των Ναζί και των βοηθών του Χίτλερ που βρέθηκαν στην υπηρεσία της γερμανικής δημοκρατίας μετά τον πόλεμο. Τα κόμματα όπως το CDU / CSU και το FDP που σήμερα με μεγάλη δηλητηριώδη οργή τάσσονται ενάντια στη Beate Κλαρσφελντ είναι τα κόμματα που συμμετείχαν στη συγκάλυψη και την καταστολή του ναζιστικού παρελθόντος πολλών δημοσίων υπαλλήλων στη σημερινή Γερμανία.
Αποκρύπτουν πως από αυτά τα κόμματα όταν συγκυβερνούσαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν ντράπηκαν να δεχτούν τις υπηρεσίες του Κλάους Μπάρμπι ηγέτη της Γκεστάπο και γνωστό ως ο «Χασάπης της Λυών» και να τον κάνουν πράκτορα των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Πληροφοριών. Και πως ο Kurt Lischka, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά των 76.000 Εβραίων από τη Γαλλία σε γερμανικά στρατόπεδα του θανάτου, είχε το δικαίωμα να ζει ανενόχλητος από το γερμανικό δικαστικό σώμα στην Κολωνία.
… Η 73χρονη «κυνηγός των ναζί» Μπεάτε Κλάρσφελντ ήταν προ ημερών η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) για την προεδρία της Γερμανίας. Η ίδια μίλησε για μία «συμβολική υποψηφιότητα», καθώς δεν συμφωνεί πολιτικά με το κόμμα που την πρότεινε - κυρίως επειδή η ίδια υποστηρίζει το Ισραήλ. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γερμανίας έγινε στις 18 Μαρτίου και εξελέγη ο 73χρονος Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους της αντιπολίτευσης. Η Αριστερά, η οποία δημιουργήθηκε κυρίως από πρώην κομμουνιστές της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, αντιτάσσεται στην υποψηφιότητα αυτού του ανατολικογερμανού πρώην πάστορα και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή μετά την επανένωση υπήρξε ο πρώτος υπεύθυνος για τα αρχεία της Στάζι, της μυστικής Αστυνομίας της πρώην ΓΛΔ.
Η Μπεάτε Κλάρσφελντ και ο σύζυγός της, ο Σερζ, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον εντοπισμό Ναζί που είχαν πάρει μέρος στο Ολοκαύτωμα, αλλά δεν λογοδότησαν μετά τον πόλεμο. Οταν τους εντόπιζαν, ενημέρωναν τις Αρχές για να τους συλλάβουν. Η μεγαλύτερη επιτυχία τους ήταν η σύλληψη του Κλάους Μπάρμπι, ενός πρώην αξιωματικού της Γκεστάπο που ήταν γνωστός ως ο «Χασάπης της Λυών». Στη δεκαετία του 1970 ο Μπάρμπι ζούσε στη Βολιβία με ψευδώνυμο. Το 1983 συνελήφθη και εκδόθηκε στη Γαλλία, όπου καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε από το 1942 ως το 1944 στην κατεχόμενη Λυών. Καταδικάστηκε σε ισόβια και πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα στη φυλακή από λευχαιμία.
Από τη ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ
ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου