Το νέο οικογενειακό δίκαιο, για το οποίο οι Σλοβένοι θα αποφασίσουν σε δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή, αποτέλεσε θέμα έντονων συζητήσεων στη χώρα, κυρίως λόγω της προτεινόμενης διεύρυνσης των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών. Το οικογενειακό δίκαιο υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κεντροαριστερά κυβέρνηση του Μπορούτ Παχόρ τον Ιούνιο του 2011 και εκσυγχρονίζει νομοθεσία του 1976. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι για τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης θα ισχύουν όλα τα δικαιώματα που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο, εκτός από την υιοθέτηση παιδιού, αλλά θα μπορούν να υιοθετούν παιδί από προηγούμενη ετερόφυλη σχέση των συντρόφων.
Οι περισσότερες διατάξεις του νόμου δεν προκαλούν αντιδράσεις, καθώς εισάγει απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας των παιδιών, τη θεσμοθέτηση συνηγόρου του παιδιού και τη μεταβίβαση των αποφάσεων για τα παιδιά υπό κράτηση, από τα κοινωνικά κέντρα στα δικαστήρια. Ωστόσο, οι συζητήσεις της κοινής γνώμης έχουν επικεντρωθεί στο ζήτημα των ζευγαριών του ίδιου φύλου που θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Το συντηρητικό κίνημα Πρωτοβουλία Πολιτών για την Οικογένεια και τα Δικαιώματα των Παιδιών συγκέντρωσε 40.000 υπογραφές κατά του νέου οικογενειακού δικαίου και έτσι προκηρύχθηκε δημοψήφισμα. Οι αντίπαλοι του νόμου ανέφεραν στη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος ότι το νέο οικογενειακό δίκαιο μπορεί να αποτελεί τον πρόλογο για την μετέπειτα νομική αναγνώριση των δικαιωμάτων για την παρένθετη μητρότητα ή την εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες σε ομόφυλη συμβίωση. Οι μεγαλύτερες θρησκευτικές κοινότητες στη Σλοβενία κάλεσαν τους πιστούς τους να ψηφίσουν κατά του νέου οικογενειακού δικαίου, με εξαίρεση την Εκκλησία των Ευαγγελιστών.
Ο Καθολικός Επίσκοπος Λιουμπλιάνας 'Αντον Στρες δήλωσε ότι το νέο οικογενειακό δίκαιο για την εκκλησία είναι προβληματικός σε πολλά σημεία. Όπως υποστήριξε, αντί για τον ιδανικό, επιθυμητό τύπο οικογένειας που αποτελείται από έναν άντρα και μία γυναίκα με παιδιά, ο νέος νόμος θέλει να «εξισώσει όλες τις μορφές συμβίωσης, σαν να έχουν την ίδια αξία» και "έτσι επαναπροσδιορίζει την κλασσική οικογένεια και σχετικοποιεί τις παραδοσιακές οικογενειακές και κοινωνικές αξίες».
Φιλελεύθεροι κύκλοι και υποστηρικτές του νόμου υποστηρίζουν ότι η στάση αυτή της εκκλησίας και των συντηρητικών κομμάτων είναι έκφραση «υποκρισίας», επειδή οι κοινωνικές πρακτικές έχουν αλλάξει τα τελευταία 35 χρόνια και με το νέο οικογενειακό δίκαιο, απλά ρυθμίζονται. Όπως αναφέρουν, στη Σλοβενία υπάρχουν εκατοντάδες ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά τα οποία δεν πρέπει να υφίστανται νομικές και κοινωνικές διακρίσεις.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα σε ποσοστό 55% γεννιούνται παιδιά εκτός γάμου και το 1/3 των παιδιών ζει με τον έναν από τους δύο γονείς και τέτοιες περιπτώσεις για λόγους επιμέλειας, κληρονομιάς και άλλων δικαιωμάτων πρέπει να επιλύονται χωρίς διακρίσεις ή με τρόπο επιζήμιο για τα παιδιά, είτε ζουν σε παραδοσιακό τύπο οικογένειας είτε όχι.
Το νέο οικογενειακό δίκαιο προβλέπει ένα μεγάλο αριθμό λύσεων για τον καθένα και δεν αφαιρεί τίποτα, επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Κινήματος υπέρ του Οικογενειακού Δίκαιου. "Το οικογενειακό δίκαιο είναι μία καλή ευκαιρία για τη Σλοβενία να ρυθμίσει τους νόμους περί οικογένειας με ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος του κινήματος", Μίλαν Λόμπνικ. Η Συνήγορος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζντένκα Τσέμπασεκ-Τράβνικ εξέφρασε τη στήριξή της στο νόμο, τονίζοντας ότι βελτιώνει τα δικαιώματα των παιδιών και προειδοποίησε ότι πιθανή απόρριψή του στο δημοψήφισμα της 25ης Μαρτίου θα αναβάλει αποφάσεις που αφορούν σημαντικά θέματα για τουλάχιστον ένα χρόνο. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου