Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι θα συνεχίσει "να μάχεται" ώστε να θεσπιστεί ο φόρος για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην ΕΕ.
Αποδέχθηκε, πάντως, τις υπάρχουσες δυσκολίες, τόσο στο επίπεδο της ΕΕ όσο και σε αυτό της ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε στις "εναλλακτικές λύσεις".
Η Γερμανία από κοινού με την Γαλλία, και άλλα συνολικώς επτά κράτη της ΕΕ ευνοεί την θέσπιση αυτού του φόρου.
Όταν, λοιπόν, στην ΕΕ ισχύσει ο κανόνας της λήψης αποφάσεων πλειοψηφικώς, ο αριθμός 9 μπορεί θεωρητικώς να είναι επαρκής, για να ισχύσει ο φόρος.
Όμως προς το παρόν ισχύει η λήψη αποφάσεων ομοφώνως, κάτι που "προοιωνίζεται μακρές διαβουλεύσεις" έως ότου μεταβληθεί το σύστημα λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, που μίλησαν σήμερα στο Γαλλικό πρακτορείο.
Παλαιότερα, ο Σόιμπλε έχει αντιταχθεί στη μερική επιβολή του ίδιου φόρου από κάποια από τα μέλη της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι "δεν θα είχε νόημα κάτι τέτοιο".
"Αν σύντομα δεν διαπιστώσουμε ότι σημειώνεται πρόοδος, τότε μπορούμε να στραφούμε στις εναλλακτικές λύσεις, αφού θα είναι καλύτερο από το να επιμείνουμε στο : όλα, ή τίποτε" σχολίασε, σήμερα, ο Γερμανός αξιωματούχος.
Ως "εναλλακτικές λύσεις", εξήγησε ότι εννοεί ένα νέο τέλος στο χαρτόσημο των χρεογράφων, ή ακόμα ένα τέλος ειδικά στις "συχνές" χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες.
Για τη συχνότητα, εξήγησε ότι αναφέρεται στις "πολλές συναλλαγές εντός ενός δευτερολέπτου", τονίζοντας ότι στρεβλώνουν την εξέλιξη μιας χρηματιστηριακής συνεδρίας.ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου