Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2012

ΌΤΑΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ


Αυτή την περίοδο «κάνουν ταμείο». Μετρούν τις εισπράξεις από τις δραστηριότητες που ανέπτυξαν «περιφερειακά» του θεσμού των 5νθήμερων σχολικών εκδρομών, οι οποίες αυτή την περίοδο βρίσκονται στην πλήρη εξέλιξή τους. Είναι οι επιτήδειοι που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι το όνειρο των μαθητών για τη μεγάλη εκδρομή της Γ΄Λυκείου, τη γιορτή αποδέσμευσης από τη σχολική ζωή. 



    Με άψογη προετοιμασία και οργάνωση, έστησαν το «μαγαζάκι» τους αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν η μαθητική κοινότητα αγωνιζόταν με διάφορες εκδηλώσεις να εξοικονομήσει τα απαιτούμενα χρήματα για την πολυπόθητη εκδρομή. Στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, που απειλούν το όνειρο της πενθήμερης, κάποιοι εκμεταλλεύονται και το όνειρο και την επιθυμία των νέων να σταθούν στα πόδια τους. 


    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι μόνο νέοι, 17- 18 ετών, τους οποίους προσελκύουν με αγγελίες για απασχόληση με πλούσιες απολαβές. Ακολούθως, τους προσλαμβάνουν για να πωλούν ημερολόγια, λέγοντας ότι «είναι μαθητές Γ΄Λυκείου και συγκεντρώνουν χρήματα για την εκδρομή τους». Πληρώνονται ανάλογα με τις πωλήσεις και «τα 200 ευρώ τον μήνα είναι παιχνιδάκι», τους λένε, αφού «κανένας δεν θα αρνηθεί τη βοήθειά του στα παιδιά και μάλιστα σε τελειόφοιτους μαθητές». 


    Σύμφωνα με το «οργανόγραμμα» των καλοστημένων επιχειρήσεων, όταν συγκεντρωθούν οι ομάδες των νεοπροσληφθέντων, γίνεται μικρής διάρκειας «σεμινάριο», στο οποίο ενημερώνουν τους νέους σχετικά με τα σχολεία και δίνουν μερικά ονόματα καθηγητών. Στη συνέχεια, οι νέοι απασχολούμενοι μοιράζονται ανά δύο για την κάθε περιοχή για 5ωρη εργασία ημερησίως.


    Το ΑΜΠΕ παρακολούθησε από κοντά πώς «προωθείται το εμπόρευμα», σε καφετέρια του Βύρωνα. 


    Λίγο πριν το μεσημέρι δύο χαριτωμένες νεαρές με φούτερ, σχολική τσάντα στην πλάτη και ημερολόγια στα χέρια μπήκαν στην καφετέρια και γρήγορα-γρήγορα κατευθύνθηκαν στην πλησιέστερη παρέα ανδρών μεταξύ των οποίων και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, πρώην ιδιοκτήτης φροντιστηρίων στην περιοχή και μέλος της Επιτροπής Παιδείας του δήμου, Χαράλαμπος Στεφανίδης. Εκείνος καλωσόρισε τα κορίτσια, ζήτησε να δει τα ημερολόγια και σημείωσε ότι αναγράφονται κάποια τηλέφωνα, όχι όμως και του σχολείου τους. Ζήτησε να του «θυμίσουν» το όνομα του διευθυντή και του φιλόλογου της τάξης τους. Τα κορίτσια, με αβεβαιότητα, ρωτώντας το ένα το άλλο είπαν κάποια επίθετα, μεταξύ των οποίων ορισμένα σωστά.


    Στην παραίνεση του συνομιλητή τους να προσέχουν και να μην ασχολούνται με δραστηριότητες για τις οποίες κινδυνεύουν να εμπλακούν σοβαρά με τον νόμο χωρίς ουσιαστικά να ευθύνονται, η μία κοπέλα κατευθύνθηκε διακριτικά προς την έξοδο. Η άλλη, δεχόμενη την πίεση του άνδρα, «έσπασε». Του εξήγησε ότι κάποιος κύριος οδηγεί τα ζευγάρια των «μαθητών» σε διάφορες περιοχές από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, για να πουλήσουν ημερολόγια έναντι 7 ευρώ το καθένα. Ο κάθε νέος πληρώνεται με 70 λεπτά το κομμάτι για τα πέντε πρώτα, και για τα επόμενα υπάρχει η αναλογία κέρδους κάποιων επιπλέον λεπτών, ως πριμ παραγωγικότητας. Η μηνιαία απολαβή τους, όπως τους έχουν υποσχεθεί, μπορεί να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Αυτό, υποστηρίζουν, γίνεται εύκολα, αφού «όλοι θα πάρουν από δύο, προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές να επιτύχουν τον ιερό τους σκοπό». 


    Το ΑΜΠΕ τηλεφώνησε σε έναν από τους αναγραφόμενους αριθμούς στα ημερολόγια. Ο κύριος, που απάντησε, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα ημερολόγια δεν πωλούνται, αλλά παραχωρούνται δωρεάν με το προϊόν που εκπροσωπεί ο ίδιος (καφέ από την Αλβανία).


    Εξήγησε, όμως, ότι αν κάποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί ημερολόγια προς πώληση, μπορεί να το κανονίσει ο ίδιος με την εταιρεία που τα εκδίδει. Επισήμανε, μάλιστα, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραγγελία, τόσο χαμηλότερο θα είναι το κόστος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 1 ευρώ και πως θα μπορούσαν να πουληθούν άνετα στην τιμή των πέντε ευρώ.


    Ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Ν. Ηρακλείου, Νεόφυτος Χαριλάου, σημειώνει στο ΑΜΠΕ ότι «η εκδρομή είναι μία μεγάλη γιορτή για τους μαθητές και την προσμένουν για χρόνια. Η τελευταία τους κοινή περιπέτεια πριν τις εξετάσεις και την είσοδό τους στο στίβο της "πραγματικής" ζωής». 


    Ωστόσο, σημειώνει ότι «η σχολική κοινότητα δεν επιτρέπει στα παιδιά να ασχοληθούν τα ίδια με οικονομικές δραστηριότητες, ούτε καν με τις προσφορές των τουριστικών γραφείων. Αυτές διοχετεύονται στους γονείς. Για παράδειγμα, η ευθύνη πιθανής λαχειοφόρου αγοράς θα αναληφθεί από τον Σύλλογο Γονέων με επιστολή και σφραγίδα του σχολείου για τη συλλογή των δώρων και την πώληση των λαχνών. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί σε παιδιά να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να μαζέψουν χρήματα, είτε σε ώρα μαθήματος, είτε σε άλλη ώρα. Η ευθύνη είναι τεράστια και κανένας εκπαιδευτικός ή γονέας δεν θα το εγκρίνει».


    Η συγκεκριμένη τακτική, βέβαια, δεν εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία. Όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός Χρήστος Καλογερόπουλος, τα 15μελή μαθητικά συμβούλια έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να τις γνωστοποιούν στη διεύθυνση του σχολείου ή στον σύλλογο των καθηγητών. Προχωρούν στην υλοποίησή τους εκτός πλαισίου σχολικής μονάδας. Ειδικά η πώληση των ημερολογίων είναι συνήθης τακτική, είτε για συγκέντρωση χρημάτων προς όφελος της τάξης, είτε προς ίδιον όφελος ορισμένων μαθητών. 


    Η 17χρονη μαθήτρια Αλίκη Σαχίνη εκφράζει την απορία της για την αδυναμία της πολιτείας να προστατέψει τους μαθητές και τη σημασία του θεσμού των πενθήμερων εκδρομών, στα μάτια της κοινωνίας. Περισσότερο καταγγελτικός ο 57χρονος πατέρας της δηλώνει: «Είναι σημεία των καιρών παρακμής, απαξίωσης και φτώχιας που ζούμε, αυτή η άθλια εκμετάλλευση των παιδιών, τα οποία δεν έχουν ακόμα σπάσει το κέλυφος της παιδικότητας. Φαίνεται ότι αυτή η απαράδεκτη και απάνθρωπη εκμετάλλευση 17χρονων και 18χρονων παιδιών αποτελεί για κάποιους διέξοδο στα αρρωστημένα απωθημένα τους. Πρόκειται για υπανθρώπους που ζουν και κινούνται στον βούρκο της λαμογιάς και της απάτης. Ακόμα πιο θλιβερή όμως δείχνει να είναι η αδιαφορία έως και ακινησία μιας κοινωνίας αποχαυνωμένης, κατακερματισμένης από τη φτώχια και την ανέχεια».
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: