Τετάρτη, Μαρτίου 28, 2012

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ανθρωποι και ποντίκια ζουν μαζί στα πεντακόσια κτίρια - υγειονομικές βόμβες που έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Την ώρα που εξελίσσεται ο καβγάς για τη χωροθέτηση χώρων κράτησης των λαθρομεταναστών, τριτοκοσμικές εικόνες επικρατούν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στο Κέντρο της Αθήνας.
«Διαμονή αλλοδαπών σε άθλιες συνθήκες. Διαβιούν άνθρωποι και τρωκτικά μαζί. Απορρίμματα και ούρα τρωκτικών παντού. Δυσοσμία. Κίνδυνος νοσημάτων. SOS», «χωματερή όπου διαβιούν άνθρωποι και ευμεγέθη τρωκτικά», «Διαπιστώθηκε σε όλους τους χώρους του διαμερίσματος ελλιπής καθαριότητα, ιδίως στην κουζίνα και στο αποχωρητήριο από το οποίο αναδιδόταν αποπνικτική δυσοσμία», «στον χώρο του υπογείου υπάρχουν αποθήκες οι οποίες έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα, με κοινόχρηστα αποχωρητήρια, στις οποίες διαμένει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών - μεταναστών σε άθλιες συνθήκες υγιεινής».

Οι περιγραφές ανήκουν σε κτίρια και διαμερίσματα σε δρόμους όπως Ιερά Οδός, Μενάνδρου, Φυλής, Αγίου Κωνσταντίνου. Είναι μερικά από τα 500 κτίρια του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, στα οποία γίνονται συχνά αυτοψίες από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και έχουν βρεθεί να μένουν περισσότεροι από 5.000 μετανάστες.
Στους πρόσφατους μόνον ελέγχους καταγράφηκαν 71 ανθυγιεινές εστίες εξαιτίας διαμονής μεγάλου αριθμού μεταναστών σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή διαμερίσματα.
«Οι δικές μας υπηρεσίες χαρακτηρίζουν τους χώρους ως ανθυγιεινές εστίες, ανταλλάσσουν αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, συχνά χωρίς ανταπόκριση» τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, προσθέτοντας πως «τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, καθώς πολλά κτίρια γίνονται αποθήκες ανθρώπινων ψυχών».
Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρονται και σε έκθεση της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ). «Η Δημοτική Αστυνομία εκτιμά ότι μόνο στο τρίγωνο Γερανίου, Πειραιώς και Σοφοκλέους διαβιούν περισσότεροι από 2.000 αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους παράνομοι και άστεγοι». Και προστίθεται: «Σε πολλά εγκαταλειμμένα κτίρια κοιμούνται υπό άθλιες συνθήκες εκατοντάδες λαθρομετανάστες. Στα υπόγεια των πολυκατοικιών και τα παλιά κτίρια της περιοχής, οι νεοαφιχθέντες μετανάστες υπενοικιάζουν κάποιο χώρο που χωράει ένα κρεβάτι, ενώ συχνά κοιμούνται με βάρδιες».
Στο κενό έχουν πέσει προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής οι οποίες θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με τη διαμονή παράνομων μεταναστών σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Μεταξύ αυτών είναι η έλλειψη νομοθετικής διάταξης σχετικά με την υγιεινή της κατοικίας. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως η περιφέρεια δεν διαθέτει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης και ελέγχου. Για τον λόγο αυτόν έχει εισηγηθεί να προωθηθεί ρύθμιση ώστε να επιτρέπεται υπό συγκεκριμένους όρους ο χαρακτηρισμός μίας κατοικίας ως υγιεινής ή μη - για παράδειγμα, με τον προσδιορισμό ενός ανώτατου αριθμού διαμενόντων σε αυτή - και να προβλέπονται κυρώσεις για όσους κριθούν υπαίτιοι δημιουργίας ανθυγιεινών εστιών.
Ανάλογη πρόταση έχει γίνει από πλευράς Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά το καθεστώς μίσθωσης των διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, τα οποία είτε έχουν χρήση κατοικίας είτε όχι, νοικιάζονται τις περισσότερες φορές σε παράνομους μετανάστες. Θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί νομοθετική διάταξη που να προβλέπει αυστηρό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών, καθώς και η πρόβλεψη επιβολής ποινών σε όσους ιδιοκτήτες συνεχίσουν να νοικιάζουν διαμερίσματα στους παράνομους μετανάστες.
Από 3 έως 10 ευρώ κοστίζει για μια βραδιά ένα στρώμα σε κάποιο από τα δωμάτια των εγκαταλελειμμένων κτιρίων ενώ το μηνιαίο ενοίκιο μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ για ένα διαμέρισμα λίγων τετραγωνικών, τις περισσότερες φορές ισόγειο ή υπόγειο.
«Εικάζεται βάσιμα ότι μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων καταβάλλουν αφανώς ενοίκιο στους ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών και στη συνέχεια τα υπενοικιάζουν στους παράνομους μετανάστες που τα χρησιμοποιούν» σημειώνεται στην έκθεση της ΚΙΠΟΚΑ.-TA NEA
ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: