Πέμπτη, Μαρτίου 22, 2012

Η ΠΟΙΗΣΗ ΒΓΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


«Οταν πια δεν θα έχουμε άλλο αίμα, τότε θα αρχίσει το ποίημα», έγραφε το μεγάλο πανό που προπορευόταν στην πολύχρωμη διαδήλωση των ποιητών χθες, 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ξυλοπόδαροι με στεφάνια στα μαλλιά και πλακάτ με την εικόνα του Κ.Π. Καβάφη, έδιναν το σύνθημα ενώ τα τύμπανα χτυπούσαν δυνατά και σταματούσαν μόνο όταν έπρεπε να διαβαστεί κάποιο ποίημα στις στάσεις της πορείας.

Στο αποκορύφωμά της, η διαφορετική διαδήλωση που οργανώθηκε από τον Κύκλο Ποιητών, τα περιοδικά Poetix και Ποιητικά, τις εκδόσεις Μικρή Αρκτος και την αλυσίδα πολιτισμού IANOS, συγκέντρωσε κοντά στα 600 άτομα, λίγο πριν καταλήξει στο Σύνταγμα από την Πανεπιστημίου.
Πολλά τα πλακάτ που κράταγαν οι συμμετέχοντες με στίχους των γνωστότερων Ελλήνων ποιητών: «Εις σε προστρέχω τέχνη της ποιήσεως» του Κ.Π. Καβάφη. «Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις» του Οδυσσέα Ελύτη. «Με λογισμό και μ' όνειρο» του Διονύσιου Σολωμού. «Οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» του Γιώργου Σεφέρη.«Οταν ακούς «τάξη» ανθρώπινο κρέας μυρίζει» του Οδυσσέα Ελύτη. «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα κι εκείνος θα φοβηθεί και θα φύγει» του Νίκου Καζαντζάκη. «Πώς τόσος πόνος τόση ζωή πήγαν στην άβυσσο για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη» του Γιώργου Σεφέρη. Η πορεία των ποιητών και των άλλων πολιτιστικών φορέων της πόλης, με τη συμμετοχή του κοινού, και κάλυψη από ξένα και ελληνικά ΜΜΕ, έκανε πέντε στάσεις αφού ξεκίνησε την πορεία της από τον Ιανό στην οδό Σταδίου.
Στην πρώτη στάση στη Βιβλιοθήκη, διαβάστηκε το ποίημα του Καβάφη «Εν μεγάλη ελληνική αποικία, 200 π.Χ.». Στη δεύτερη, στο Πανεπιστήμιο διαβάστηκε το «Ad Libitum» του Οδυσσέα Ελύτη.
Στην τρίτη, στην Ακαδημία Αθηνών, το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Επί Ασπαλάθων». Στην τέταρτη, στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σίνα, ένα απόσπασμα από την A' Ραψωδία της «Οδύσσειας» του Ομήρου και στην τελευταία στο Σύνταγμα, ο λόγος ανήκε στην ποίηση και στους στίχους των ποιητών στα πλακάτ της πορείας.
Εκεί διαβάστηκε και μήνυμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό από το Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης, αποκαλύφθηκε συμβολικά το Αόρατο Μνημείο του Αγνωστου Ποιητή και οι φοιτητές της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικών Τεχνών παρουσίασαν ένα συμβολικό δρώμενο. «Ο πολιτισμός μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην απειλή της ερήμωσης και της αποδόμησης...», είπε στο τέλος διαβάζοντας το ψήφισμα ο στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος.
Στη διαδήλωση βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ποιητές Γιώργος Χουλιάρας, Ντίνος Σιώτης και Δημήτρης Καλοκύρης, ο ιδιοκτήτης του Ιανού Νίκος Καρατζάς, οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη και Ανταίος Χρυσοστομίδης, οι θεατρικοί σκηνοθέτες Αντώνης Αντύπας και Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Στ. Κραουνάκης κ.ά.
Ικανοποιημένοι οι διοργανωτές
«Οι λέξεις είναι πιο δυνατές από τις πράξεις»
«Είμαστε ευτυχείς με τη σημερινή διαδήλωση. Εγινε αυθόρμητα. Αγκαλιάστηκε από 140 φορείς, από τον κόσμο και τα μέσα ενημέρωσης. Είναι αυτό που είπα και στο ψήφισμα. Νομίζω ότι στις δύσκολες στιγμές οι Ελληνες προστρέχουμε στην ποίηση, γιατί υπάρχει μέσα της και στοχασμός και ελπίδα και όραμα», είπε στο «Εθνος» ο Π. Καρασούλος από τη μεριά των διοργανωτών. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα και αποτυπώνουμε στο σύνθημά μας είναι ο κατακερματισμός των διαφόρων στρωμάτων, των διαφόρων ατόμων. Δεν θα το βάλουμε κάτω», λένε στο «Εθνος» οι Αλέξης Δάρας και Χρήστος Ξένος από την ομάδα «Ποίηση στην εποχή της εκποίησης» με το ανάλογο πλακάτ.
«Καμιά φορά οι λέξεις μπορεί να είναι πιο δυνατές από τις πράξεις και ίσως να ταρακουνήσουν αυτό τον τόπο», σχολιάζει η ηθοποιός Μαριάννα Λαγουρού, ενώ η Εύα Ευαγγελάκου, υπεύθυνη του http://21martiou.blogspot.com/, εξηγεί: «Μέχρι σήμερα επισκέφτηκαν το μπλογκ 20.000 άτομα. Το υπόμνημα για την υποστήριξη το έχουν υπογράψει γύρω στα 1.000 άτομα. Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θέλουν να μιλήσουν με την ποίησή τους και θυμούνται ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της ποίησης».
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV 
22-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: