Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2012

ΟΟΣΑ: ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ


Έκκληση στα κράτη της ευρωζώνης να ενισχύσουν τον μηχανισμό διάσωσης απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ο οποίος κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ «για αρκετό χρονικό διάστημα» και τα υπόλοιπα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.



Όπως επισήμανε σήμερα από το Παρίσι, οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι αδύναμες, ενώ η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί, δεδομένου ότι το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και σημειώνονται σημαντικές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ανάκαμψη, στην οποία πρωτοστατούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, με τις οικονομίες της ευρωζώνης να ακολουθούν ασθμαίνοντας.


Για τις προηγμένες οικονομίες του G7 ο οργανισμός εκτιμά ότι βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί με μέσο ετησιοποιημένο ρυθμό 1,9% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρά την απόκλιση των επιτοκίων παγκοσμίως.


Σε ό,τι αφορά στην ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα είναι η ανάκαμψη θα είναι ασθενέστερη, με τις οικονομίες της Γαλλίας και τις Ιταλίας να συρρικνώνονται το πρώτο τρίμηνο, ενώ η γερμανική οικονομία θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,1%.Ειδικότερα η Ιταλία, όπου η βιομηχανική παραγωγή παραμένει ασθενής και η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών εύθραυστη, αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση, με την οικονομία της να συρρικνώνεται με ετησιοποιημένο ρυθμό 0,1% το β' τρίμηνο του έτους, έναντι 1,6% το α' τρίμηνο.


Διαφορετική εικόνα επικρατεί, ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο και 2,8% το δεύτερο τρίμηνο. Στη βελτίωση αυτή θα συμβάλλει αισθητά η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.


Στις θετικές διαπιστώσεις της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ - η οποία είναι αισθητά πιο αισιόδοξη από την προηγούμενη- για τις ΗΠΑ, περιλαμβάνεται η υποχώρηση της ανεργίας, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ιδίως μεταξύ των νοικοκυριών, καθώς και η χαλάρωση των πιστώσεων που βοηθά τους καταναλωτές να ορθοποδήσουν.


«Η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι υποστηρικτική σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ώστε να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία», επισήμανε ο κορυφαίος οικονομολόγος Πιερ Κάρλο Παντοάν στους δημοσιογράφους.
http://www.naftemporiki.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: