Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2012

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ


«Ο νόμος για την Παιδεία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, η δική μου, του υπουργού Παιδείας. Γεγονός, όμως, είναι ότι έχουν προκύψει προβλήματα και δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του και είναι σκόπιμο να εξετάσουμε με προσοχή με ποιον τρόπο θα γίνουν ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές, όχι όμως ανατροπές» δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προαναγγέλλοντας την υιοθέτηση της πρότασης του υπουργού Παιδείας, Γιώργου Μπαμπινιώτη για τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, η οποία μέχρι τα μέσα Μαΐου θα εντοπίσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν και θα κάνει τις προτάσεις της.



Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για τη διαφοροποίηση θέσεων που διαπιστώθηκαν ανάμεσα στον νυν υπουργό Παιδείας, ο οποίος ζήτησε τροποποιήσεις στον νόμο για τα ΑΕΙ, και την Άννα Διαμαντοπούλου, που αντέδρασε καθώς επί υπουργίας της είχε ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.


«Δεν μπορείτε σε αυτό το θέμα να κάνετε τον διαιτητή. Πρέπει να πάρετε θέση. Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή της πρώην υπουργού Παιδείας, που ό,τι έπιασε στα χέρια της το κατέστρεψε, να θέλει σώνει και καλά την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ, ενώ έγινε μπάχαλο το πανεπιστήμιο και να βάλει εναντίον του κ. Μπαμπινιώτη, που εσείς επιλέξατε υπουργό σας και λέει κάτι απλό: ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.


«Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ο νόμος αυτός θα συντελέσει στην ουσιαστική αναβάθμιση και την αποτελεσματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Είναι, όμως, γεγονός ότι δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, από τον Μάιο του 2011 που ψηφίστηκε, σε κανένα από τα πανεπιστήμια, αλλά μόνο σε ορισμένα ΤΕΙ. Προκύπτουν προβλήματα δυσλειτουργίας. Είναι σκόπιμο να εξετάσουμε με προσοχή με ποιον τρόπο θα γίνουν ορισμένες βελτιώσεις, ώστε να εφαρμοστεί με αποτελεσματικό τρόπο. Ενδεχομένως απαιτούνται τροποποιήσεις, που θα συντελέσουν στην ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του, αλλά όχι ανατροπές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


«Όλοι συμφωνούμε ότι η κατάσταση στα ανώτατα ιδρύματα πρέπει να βελτιωθεί. Είναι κοινή διαπίστωση όλων. Η αναβάθμισή τους θα γίνει, αν υπάρξει διάλογος για συναίνεση και αν δεν υπάρχει καχυποψία» τόνισε ο κ. Παπαδήμος.


Γεννηματά: Να διασφαλιστεί ηλειτουργία των ΑΕΙ


Ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση «έχει ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία και συναίνεση και πρέπει να εφαρμοστεί» σημειώνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «άρνηση εφαρμογής δεν μπορεί να γίνει δεκτή». 


Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί απολύτως η διδακτική και ερευνητική λειτουργία εκείνων των ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα.


Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η ακαδημαϊκή κοινότητα, που γνωρίζει ότι πρέπει να κινείται σε αρμονία με την κοινωνία και τις προτεραιότητες του τόπου, έχει -και σε κάθε περίπτωση οφείλει να έχει- συνείδηση της ευθύνης της» και συμπληρώνει ότι «η συνεχής ανακύκλωση επιχειρημάτων και δηλώσεων δεν βοηθάει σε τίποτα».


«Οι πολιτικές θέσεις και τα μηνύματα είναι σαφή και σταθερά», τονίζει η κ. Γεννηματά και υπογραμμίζει ότι «η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και των ελληνικών ΑΕΙ είναι ζωτικής σημασίας επιλογή για το μέλλον των παιδιών μας και κατά συνέπεια της πατρίδας μας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: