Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2012

Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ ΣΤΟ ΣΤΕ


Η επιδίωξη κλίματος ασφάλειας για επενδύσεις και η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για τη βελτίωση του τεχνολογικού εξοπλισμού της Δικαιοσύνης ήταν τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι στη συνάντηση του Χορστ Ράιχενμπαχ με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένο.



Στόχος της επίσκεψης αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ράιχενμπαχ, ήταν η υποβοήθηση της δημιουργίας ενός κλίματος ασφαλείας στον τομέα των επενδύσεων στη χώρα από την πλευρά της σωστής λειτουργίας των φορέων της Πολιτείας (υπουργεία, δημόσια διοίκηση, κ.λπ.) και της επιτάχυνσης έκδοσης αποφάσεων σε όσες περιπτώσεις οι επενδυτές καταφεύγουν στην Δικαιοσύνη.


Από την πλευρά τους, οι δικαστές ανέφεραν ότι με τον πρόσφατο νόμο για τη δίκαιη δίκη (επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης) προβλέπεται νέα γρήγορη διαδικασία σε όσους εμπλέκονται στα γρανάζια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ασφαλιστικά μέτρα σε διεθνείς διαγωνισμούς και σε δημόσια έργα, κ.λπ.) και έτσι οι αποφάσεις θα εκδίδονται σε σύντομο χρόνο.


Παράλληλα, οι δικαστές επισήμαναν ότι το κλίμα ασφαλείας θα επιτευχθεί πολύ ταχύτερα εάν βελτιωθούν ή αλλάξουν νοοτροπίες τα όργανα της κρατικής μηχανής. Νοοτροπίες, οι οποίες αλυσιδωτά επιβαρύνουν και τη Δικαιοσύνη, υπογράμμισαν οι δικαστές.


Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα των αλόγιστων εφέσεων και αναιρέσεων που κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από διάφορα υπουργεία και γενικότερα από τους φορείς του Δημοσίου τομέα, σε θέματα τα οποία έχουν ήδη λυθεί από το δικαστήριο. Η «βροχή» αυτή των εφέσεων, κ.λπ. από την πλευρά Δημοσίου, μπλοκάρει το ΣτΕ και καθυστερεί την έκδοση των αποφάσεων.


Χαρακτηριστικά, οι δικαστές ανέφεραν ότι, το περασμένο έτος, μόνο επί των φορολογικών υποθέσεων, το Δημόσιο άσκησε 2.200 αναιρέσεις επί εφετειακών αποφάσεων, ενώ τον ίδιο χρόνο (2011) οι ιδιώτες άσκησαν μόνο 300.


Ο κ. Ράιχενμπαχ ενημέρωσε τα μέλη του δικαστηρίου ότι για την βελτίωση της μηχανοργάνωσης και την «εισαγωγή» εμπειρογνωμόνων, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.


Τον κ. Ράιχενμπαχ συνόδευαν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, η επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Ζορζέττα Λάλη, το μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας της Ολλανδίας και ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τομ ντε Μπρούιν, ο σύμβουλος της ομάδας δράσης της ΕΕ, Πέτερ Βάγκνερ και το μέλος της ομάδας δράσης της ΕΕ, Ιωάννης Χατζηγιάννης.


Από την πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρόντες ήταν στη συνάντηση- εκτός του κ. Πικραμμένου- οι αντιπρόεδροι Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Σωτ. Ρίζος και Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, ο σύμβουλος Επικρατείας, Κωνσταντίνος Κουσούλης, καθώς και η εισηγήτρια Χάιδω Ευαγγελίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: