Πέμπτη, Μαρτίου 22, 2012

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΔΕΠΑ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΕΦΗΜΕΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ


Ανεβάζει... στροφές το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι τις 30 Μαρτίου ξεκινά η διαδικασία για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ, για τη διάθεση της ΔΕΠΑ -λόγω του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος- ο διαγωνισμός έλαβε εβδομαδιαία παράταση και χθες γνωστοποιήθηκε η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο.
Η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξετάστηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστα Μητρόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το πρόγραμμα όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί από τη διενέργεια των εκλογών αλλά και θα επιτευχθεί προσπάθεια να επιταχυνθεί.Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διοίκηση του Ταμείου θεωρούν ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης μειώνονται αισθητά τα ρίσκα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το κλίμα έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι υποψήφιοι επενδυτές για τη ΔΕΠΑ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό διατυπώνουν ερωτήματα προς το Ταμείο και έτσι αποφασίστηκε η πρώτη φάση να ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου από 22 του μήνα που ήταν η αρχική καταληκτική ημερομηνία.
Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα, ή το αργότερο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, βγαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ και στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν μεγάλο ενδιαφέρον από ισχυρά σχήματα.
Οσον αφορά το Ελληνικό, ο διαγωνισμός παρατείνεται μέχρι τις 15 Απριλίου, εν αναμονή και της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση των 11 εισηγμένων εταιρειών θα φθάσουν τα 3,4 δισ. ευρώ και από την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων θα προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν σε δεύτερη φάση θα είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με το αρχικό τίμημα κάθε περιουσιακού στοιχείου.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Αξιοποίηση Αφάντου Ρόδου
Σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο. Οπως γνωστοποίησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας ο διεθνής διαγωνισμός αφορά στην απόκτηση των μετοχών εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αξιοποιήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των οικοπέδων στην περιοχή.
Ειδικότερα το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής περιλαμβάνει την αξιοποίηση των εξής ακινήτων:
Το γήπεδο γκολφ έκτασης 1.527.000 τ.μ. που βρίσκεται στον κόλπο Αφάντου. Πρόκειται για γήπεδο 18 οπών που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και λειτουργεί από τον Μάιο του 1973.
Οικόπεδο έκτασης 330.000 τ.μ. που χωρίζεται σε δύο μικρότερα οικόπεδα και
Τον παρακείμενο αιγιαλό και παραλία 7 χιλιομέτρων με αυστηρά προσδιορισμένα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης.
Η περιοχή της Αφάντου βρίσκεται 20 χλμ μακριά από την πόλη της Ρόδου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού, με εύκολη πρόσβαση στο κεντρικό οδικό δίκτυο.
Πιο αναλυτικά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η οποία λήγει στις 22 Μαΐου, οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν γραπτώς το ενδιαφέρον τους και να αποδείξουν ότι πληρούν τα οικονομικά και νομικά κριτήρια που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός έργου αυτού του μεγέθους.
Στη δεύτερη φάση, όσοι από τους ενδιαφερόμενους επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες που καθορίζονται από το νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη της περιοχής. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία είναι η Τράπεζα Πειραιώς.
Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV 
22-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: