Τετάρτη, Μαρτίου 07, 2012

ΕΕ: ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΙΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην Ουγγαρία διορία ενός μήνα προκειμένου να τροποποιήσει δύο αμφιλεγόμενους νόμους προκειμένου να μην παραπεμφθεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ ταυτόχρονα αρνήθηκε να συζητήσει το δάνειο που ζητά η Βουδαπέστη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, που απειλείται ήδη με πάγωμα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων λόγω του υπερβολικού ελλείμματος της χώρας.

Η Ουγγαρία περιμένει επίσης μάταια να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ για ένα δάνειο ύψους 15-20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο η Επιτροπή προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει προτού επιλυθεί το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας.
Όπως είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε, οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν τη χορήγηση δανείου "Χρειαζόμαστε διευκρινίσεις για τα θέματα αυτά προτού ξεκινήσουμε συνομιλίες", πρόσθεσε.
Λόγω των εξελίξεων αυτών υπάρχει κίνδυνος οι σχέσεις των Βρυξελλών με τη Βουδαπέστη να περάσουν σε νέα φάση έντασης.
Πρόσφατα ο Όρμπαν, σε συνέντευξή του, κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή επιτροπή για έλλειψη "δημοκρατικής νομιμότητας".
Η Επιτροπή έχει ζητήσει από την Ουγγαρία να τροποποιήσει δύο νόμους που ψήφισε πρόσφατα.
Ο πρώτος αφορά τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών, από τα 70 στα 62 έτη, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να χάσουν τη θέση τους 274 δικαστές και εισαγγελείς.
Η ουγγρική αντιπολίτευση θεωρεί ότι αυτός είναι ένας τρόπος να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση τους "ενοχλητικούς" δικαστικούς.
"Είναι προφανές ότι ο Όρμπαν επιδιώκει να προκαλέσει ένα κύμα αποχωρήσεων" με σκοπό να προωθήσει δικαστικούς που πρόσκεινται στο δικό του κόμμα, το Fidesz, υποστήριξε η Γαλλία ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ελέν Φλοτρ.
Ο δεύτερος νόμος αφορά την ανεξαρτησία της Εθνικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που η Επιτροπή θεωρεί ότι απειλείται καθώς ο πρόεδρός της είναι δυνατόν να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση από τη μια στιγμή στην άλλη.
Φ.Γ. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: