Ακόμη και μετά τo «κούρεμα» η σχέση χρέους/ ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολα βιώσιμη για μια οικονομία όπως την ελληνική, αναφέρεται στην έκθεση της Ernst&Young. Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιθανό να χρειασθεί τελικά να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας στην ελάφρυνση του χρέους. Για την ευρωζώνη προβλέπει σταδιακή επάνοδο σε ανάπτυξη από το 2013.
Στην έκθεση με τίτλο Eurozone Spring Forecast (ESF), εκτιμά ότι το 2012 θα είναι μια χρονιά προκλήσεων για την Ευρωζώνη, καθώς σημαντικά ποσά δημοσίου και ιδιωτικού χρέους θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, σε ένα περιβάλλον πιστωτικής συρρίκνωσης, εντεινόμενης δημοσιονομικής λιτότητας και περικοπών θέσεων εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο μειώνοντας περαιτέρω τα επιτόκια και αγοράζοντας κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας, επισημαίνει.
Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους και τη συμφωνία για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης, και υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθεί ένα πειστικό τείχος προστασίας γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία, η ESF προβλέπει για το 2012 μια οριακή μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,5%, με εννέα από τις 17 οικονομίες των κρατών- μελών να συρρικνώνονται.
Ωστόσο, η ESF αναμένει ότι η Ευρωζώνη θα επιτύχει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ περίπου 1% κατά το 2013 που θα φθάσει το 2% ετησίως κατά το 2015- 16.
Εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Αναφορικά με την Ελλάδα, το ESF σημειώνει, ότι μια σειρά από προκλήσεις εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την ομαλή επίλυση της κρίσης. Η πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους αποδείχθηκε αργή.
Ακόμη και μετά τη διαγραφή χρέους της τάξεως του 53,5%, η σχέση χρέους/ ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολα βιώσιμη για μια οικονομία όπως η Ελληνική, η οποία προβλέπεται να συρρικνωθεί και κατά το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιθανό να χρειασθεί τελικά να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας στην ελάφρυνση του χρέους.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της «κόπωσης λόγω λιτότητας», δηλαδή του ενδεχόμενου η Ελλάδα να χάσει την πολιτική βούληση να συνεχίσει την εφαρμογή σκληρών μέτρων.
Σύμφωνα με την έρευνα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,8% το 2011 με πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση κατά 6% το 2012, ενώ η ανεργία αυξήθηκε σχεδόν στο 20% με βάση τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου