Στις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγεται η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που καταγράφει το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, όχι μόνο των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και συγκεκριμένων περιοχών τους. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα η Ελλάδα, σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται, χαμηλότερα από το μέσο όρο του 125% αγγίζοντας μετά βίας το 94%, ενώ η Ήπειρος με 65,3% και η Δυτική Ελλάδα με 65,8% είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών.
Η Πελοπόννησος καταγράφει ποσοστό 76,1%, η Στερεά Ελλάδα 87,3% και τα νησιά του Ιονίου 81,4%. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν σε όλες τις περιοχές καταγράφεται μικρή αύξηση του ΑΕΠ από την τριετία 2007-2009.
Οι πλουσιότερες περιοχές της χώρας μας είναι η Αττική με το ποσοστό να αγγίζει το 123,9%, κατά τι χαμηλότερο από το «ψυχολογικό όριο» του 125% και ακολουθούν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με ποσοστό 114%.
Οι πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης είναι το κεντρικό Λονδίνο με το αστρονομικό ποσοστό του 332% και ακολουθεί η πόλη του Λουξεμβούργου με 266% και οι Βρυξέλλες με 223%.
Σε σύνολο 39 περιοχών της Ευρώπης που ξεπέρασαν το 125% οι 8 βρίσκονται στη Γερμανία, 5 στις Κάτω Χώρες, 4 στην Ιταλία και την Αυστρία, 3 στο Βέλγιο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, 2 στη Φινλανδία και από μία περιοχή στην Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Σλοβακία, Σουηδία και στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.
Οι φτωχότερες περιοχές με ποσοστό μόλις στο 27% εντοπίζονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ κάτω από το όριο του 75% βρίσκονται περιοχές στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στην Εσθονία, στη Λιθουανία και τη Λετονία.
Πηγή: www.protothema.gr
ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2012
3 σχόλια:
Η προλείανση του εδάφους για την εγκατάσταση ειδικών οικονομικών ζωνών καλά κρατεί. Και φυσικά τα δουλικά τους ΜΜΕ παίζουν καλά το ρόλο τους.
Αμφιβάλλω πολύ για τα κριτήρια που καθορίζουν πλούσια και φτωχή μία περιοχή. Δηλαδή θέλουν να μας πείσουν ότι το Στρασβούργο που δεν παράγει τίποτα από πρωτογενή παραγωγή (μόνο αέρα και μάλιστα αέρα ευρωπαικού κοινοβουλίου παράγει) είναι πολυ πιο πλούσιο από την πελλοπόνησο που ένα κουκούτσι να ρίξει στο χώμα θα φυτρώσει δέντρο.M'kayy
Το οτι το Στρασβουργο εχει τοσα κτιρια και δρομους μετρο νοσοκομεια πρωτης ποιοτητας οπως πολλες ευρωπαικες περιοχες δεν ειναι εργο δεν θελει εργατες και τεχνιτες?Το οτι εχει καλυτερα πανεπιστημια λιγοτερους φορους καλυτερα κτιρια καλυτερες τιμες σου λεει κατι?Πηγαινε μεινε εκει και βρες δουλεια και μετα συγκρινε το στρασβουργο με την αφρικη που πετας κουκουτσι και μεγαλωνει.
Οκ, μου απαντάς όμως τι ακριβώς παράγει αυτή η πόλη; Και κυρίως με τι τρόφιμα θρέφει τον πληθυσμό της;
Τι υποδομές και υπηρεσίες έχει μία πόλη (ή μια χώρα) από τι εξαρτάται;
Γιατί η Νιγηρία π.χ. που είναι από τις πλουσιότερες χώρες δεν έχει τότε αντίστοιχα νοσοκομεία, υπηρεσίες και βιοτικό επίπεδο;
Νιγηρία: Χώρα του ΟΠΕΚ, 8η στις εξαγωγές πετρελαίου σήμερα, με τεράστιο ορυκτό πλούτο (χρυσό, σίδηρο, βωξίτη χαλκό κλπ) και από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αγροτικών προιόντων.
Δημοσίευση σχολίου