Εννέα χρόνια μετά την πρώτη διερεύνηση της υπόθεσης για την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2, η δικογραφία άνοιξε ξανά με καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης για το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου 'Αμυνας.
Η δικογραφία για τα άρματα μάχης, που αφορά την περίοδο 1999-2009, τίθεται και πάλι υπό εισαγγελικό έλεγχο στο πλαίσιο της παραγγελίας για τη διενέργεια μεγάλης προκαταρκτικής εξέτασης για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες, πριν ενάμιση χρόνο, του πρώην γενικού διευθυντή αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, Ευάγγελου Βασιλάκου, περί πλουτισμού κάποιων από τους εξοπλισμούς.
Ο κ. Βασιλάκος τον Οκτώβριο του 2010 είχε παραιτηθεί από την θέση του και είχε αναφερθεί σε «κατασκευασμένες αμυντικές ανάγκες, βάσει των οποίων κάποιοι έστησαν πολιτικές καριέρες και έφτιαξαν περιουσίες».
Η υπόθεση της προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2 είχε απασχολήσει την Εισαγγελία με έρευνα που είχε διενεργήσει το 2003 έως το 2005, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου ο οποίος είχε καταλήξει ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας, με αποτέλεσμα η δικογραφία να τεθεί στο αρχείο ως προς τα πολιτικά πρόσωπα.
Ο κ. Αθανασίου εντόπιζε ωστόσο στο πόρισμά του ισχυρές ενδείξεις τέλεσης πράξεων δωροδοκίας.
Η έρευνα που ανοίγει και πάλι έχει στόχο να εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με πράξεις δωροδοκίας και οι εισαγγελείς που χειρίζονται πλέον την δικογραφία, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, έχουν ήδη αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο Μονακό και στις βρετανικές Παρθένες Νήσους όπου εντοπίζονται ίχνη των διαδρομών χρηματικών ποσών, μέσω δύο εταιρειών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των αρμάτων, ενώ έχουν καλέσει σε καταθέσεις και τους πρώτους μάρτυρες.
Η περίπου 500.000 σελίδων δικογραφία φέρεται να περιέχει αρκετά στοιχεία που πρέπει να διασταυρωθούν ώστε να επαληθευθούν οι καταγγελίες σε δημοσιεύματα ότι τα ποσά που δόθηκαν σε δωροδοκίες φθάνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Η προμήθεια των Leopard, ξεκίνησε να συζητείται το 1998 επί υπουργίας 'Ακη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, ενώ η σύμβαση υπεγράφη τελικά το 2003, από τον τότε υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wehrtechnik (KMW). Το συνολικό ύψος της σύμβασης ήταν 2,2 δισ. ευρώ αλλά, στις αρχές του 2003 το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας αφαίρεσε από την παραγγελία τα πυρομαχικά και αντί αυτών συμφωνήθηκε, το 2005, να δοθούν από την γερμανική εταιρεία 83 μεταχειρισμένα άρματα τύπου «Leo 02A 44». Η παραλαβή ξεκίνησε το 2007, επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, ωστόσο το δημόσιο καθυστερούσε τις πληρωμές επικαλούμενο δυσλειτουργία καθώς σε δοκιμαστικές βολές διαπιστώθηκαν ρωγμές στους πύργους. Τελικώς το δημόσιο προχώρησε και σε παραγγελία βλημάτων επί υπουργίας του κ. Βενιζέλου.
Η διερεύνηση της υπόθεσης βοηθήθηκε το 2003 όταν εταιρεία προσέφυγε σε διαιτητικά δικαστήρια, διεκδικώντας προμήθεια επί της καθαρής αξίας των προϊόντων που θα παρέδιδε η γερμανική εταιρεία στο ελληνικό δημόσιο. Η προσφυγή αυτή αποκάλυψε την συμφωνία που είχε προηγηθεί της προμήθειας των αρμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετούν οι εισαγγελείς η συμφωνία προέβλεπε ότι η εταιρία International Bartet and Offset Service Corporation (IBOS), με διαχειρίστρια την εταιρεία Transat Maritime στο Μονακό, είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη της γερμανικής KMW, και αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην Evanston Group Ltd, με έδρα στις βρετανικές Παρθένους Nήσους, «προμήθεια της τάξεως του 3% της καθαρής αξίας των προϊόντων που θα παραδώσει η KMW».
Η Evanston Ltd προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο το 2003 διεκδικώντας αυτά τα χρήματα και «αποκάλυψε» με τον τρόπο αυτό την σύμβαση για την περίφημη προμήθεια 3%, που υπολογίζεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ.
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου