Τετάρτη, Μαρτίου 28, 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΑ ΑΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ PSΙ


Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα πανεπιστήμια όσον αφορά στη λειτουργία τους, καθώς στα περισσότερα τα ταμεία τους κοντεύουν ν΄ αδειάσουν, ενώ ήδη σε έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους είναι μηδενικοί.
Τα ιδρύματα θεωρούν υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή και την Τράπεζα της Ελλάδος, που μετέτρεψε τα αποθεματικά τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (με τη διαδικασία του PSI), με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια ευρώ.

Ετσι όπως υποστηρίζουν οι πρυτάνεις, από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν σε καταθέσεις για τις λειτουργικές τους ανάγκες 17 πανεπιστήμια της χώρας στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν μείνει σήμερα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έξι Ιδρύματα έχουν μηδενικούς λογαριασμούς.
Χτες συνεδρίασε έκτακτα η Σύνοδος των πρυτάνεων για το συγκεκριμένο θέμα και αποφασίστηκε να συσταθεί μια νομική επιτροπή, η οποία θα διεκδικήσει τα χρήματα αλλά και την αποσύνδεση της οικονομικής ενίσχυσης των ΑΕΙ από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως προβλέπει ο νέος νόμος. Οπως λένε οι πρυτάνεις, πολλά ιδρύματα στο επόμενο διάστημα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων ν΄ αναστείλουν κάθε δραστηριότητά τους.
Χτες το απόγευμα οι πρυτάνεις συναντήθηκαν και με τον υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, αλλά λύσεις δεν βρέθηκαν όσον αφορά τουλάχιστον τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ, καθώς το ζήτημα αυτό επί της ουσίας παραπέμφθηκε στο υπουργείο Οικονομικών
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: