Παρασκευή, Μαρτίου 09, 2012

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ «ΦΟΝΤΟ» ΤΟ PSI


Σε έντονο ύφος ήταν η αντιπαράθεση που σημειώθηκε μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με «φόντο» το PSI και στο περιθώριο ερώτησης για το «κούρεμα» των δανείων των πολιτών. O κ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου για μη ένταξη ορισμένων τίτλων στη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών να απαντήσει σε έντονο ύφος, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρνει στο προσκήνιο και στη Βουλή φημολογίες που διακινούνται από επιχειρηματικά συμφέροντα.



Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως τον κ. Βενιζέλο: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσετε εάν ισχύουν όλα όσα ακούστηκαν, το τελευταίο διάστημα, ότι και εσείς και η κυβέρνησή σας δεχτήκατε πιέσεις για να μείνουν έξω από τη διαδικασία του κουρέματος δάνεια συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου προς ΔΕΚΟ και μάλιστα πιέσεις απευθείας από τους τραπεζίτες, και όχι μόνο, αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη εκδοτικών ομίλων».


Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημείωσε στη δευτερολογία του: «Βεβαίως, εάν η Goldman Sachs κύριε υπουργέ, ήταν ασφαλιστικό ταμείο θα την 'κουρεύατε'. Αλλά τα 5 δισ. swaps της Goldman Sachs τα αφήσατε έξω από τη διαδικασία. Εάν το ΙΚΑ ήταν τράπεζα θα το σώζατε και φυσικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έμεινε στο απυρόβλητο.»


Ο Ευ.Βενιζέλος απάντησε ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δεν εντάσσεται εξ ορισμού στη διαδικασία, δεν είναι ένας επιλέξιμος τίτλος.


Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παρεμβαίνει πολιτικά σε συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων και πως αναπαράγει επιχειρηματικές αθλιότητες.


«Γιατί μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων έρχεται να εξυπηρετήσει συμφέροντα;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.


Ο Αλ.Τσίπρας επανήλθε, λέγοντας: «Θα σας έλεγα ότι είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Ο καθένας γνωρίζει ποιος έχει εγκαθιδρύσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Εμείς δεν την παντρευτήκαμε. Δεν σας κατηγορήσαμε ότι κρύβεστε πίσω από αυτές τις παρεμβάσεις, αλλά ότι είστε διαιτητής».


Τα δάνεια των πολιτών


Η ανταλλαγή πυρών έγινε στο περιθώριο της ερώτησης που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την μείωση ή διαγραφή δανείων που έχουν λάβει οι πολίτες από τις τράπεζες.


Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της διαγραφής των δανείων των πολιτών που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το όριο της φτώχειας, καθώς και της μείωσης των χρεών εκείνων που το εισόδημά τους έχει αποδεδειγμένα -από τις φορολογικές δηλώσεις- μειωθεί τα τρία τελευταία χρόνια, ή κάθε δόση δανείου να μην υπερβαίνει το 30% του μισθού του πολίτη.


«Αυτά δεν γίνονται μέσω πιέσεων, αλλά μόνο με νομοθετικές πρωτοβουλίες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 


Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο απάντησε πως υπάρχει συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σε εβδομαδιαία βάση για να λειτουργεί ένα σύστημα ρύθμισης στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, ενώ υπενθύμισε πως υπάρχουν δικαστικοί μηχανισμοί για τον δανειολήπτη που δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του. 


Νωρίτερα, σε συζήτηση άλλης επίκαιρης ερώτησης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης τάχθηκε κατά της εκταμίευσης της επιδότησης των κομμάτων, ύψους 25 εκατ. ευρώ, προτείνοντας τα χρήματα αυτά να δοθούν σε μη προνομιούχους Έλληνες. 


Ειδικά για το θέμα της ρύθμισης των δανείων των νοικοκυριών και επιχειρηματιών, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε: «Κάντε μία προσπάθεια, να κάνετε μία σεισάχθεια σε εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Όταν το PSI πέτυχε όσο πέτυχε και από τη στιγμή που οι τράπεζες θα πάρουν 50 δισ. ευρώ, πείτε ότι όλα τα χρέη κάτω από ένα ποσό χαρίζονται στον ελληνικό λαό για να αναπνεύσει».
Newsroom ΔΟΛ


ΠΡΕΖΑ TV
9-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: