Τρίτη, Μαρτίου 13, 2012

REUTERS: "ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030 ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ" …ΕΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΓΑΜΗΣΕΤΕ


Το δεύτερο πακέτο στήριξης θα επαναφέρει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά, αρκεί η Ελλάδα να διατηρεί σταθερή πολιτική στην οικονομία της, μέχρι το 2030, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της Τρόικας.
Όπως αναφέρει το Reuters, η πολύ αργή ανάπτυξη, το μικρότερο του απαιτούμενου πρωτογενές πλεόνασμα, οι αποκρατικοποιήσεις και η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθυστερούν την Ελλάδα, από το να ανακάμψει.

Η επικαιροποιημένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δείχνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να χρειασθεί νέο δάνειο μετά το 2014.
Συγκεκριμένα, το 2013 προβλέπεται το χρέος να φθάνει στο 164% λόγω της ύφεσης, παρότι η περικοπή του, μέσω του PSI, αρχικά θα βοηθήσει, ενώ η ελληνική οικονομία αναμένεται να σταθεροποιηθεί από το 2014 μέχρι το 2017.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποδώσουν 45 δισ. ευρώ το διάστημα 2012 -2020, ενώ το κόστος στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα φθάσει τα 50 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι η διαδρομή του χρέους είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και το πρόγραμμα είναι "επιρρεπές σε ατυχήματα".
"Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να διακοπεί η πτωτική πορεία του χρέους ή και να αντιστραφεί από διάφορα σοκ. Βάσει ενός εναλλακτικού, λιγότερου ευνοικού σεναρίου, το ποσοστό χρέους το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ", αναφέρεται στην έκθεση.
Επιστροφή στις αγορές μετά το 2015
Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2015, κατά της εκτιμήσεις της Τρόικας.
Σύμφωνα με την ανάλυση που καταρτίστηκε από την  Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και την οποία δημοσιοποίησε την Τρίτη το Reuters, με δεδομένο το υψηλό εκτιμώμενο επίπεδο χρέους είναι αβέβαιες οι προοπτικές της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.
Όταν η Ελλάδα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014, σημειώνεται, θα πρέπει πρώτα να εκδώσει βραχυπρόθεσμο χρέος και να πληρώνει υψηλά επιτόκια, επειδή το χρέος της θα είναι ακόμη υψηλό, ενώ θα έχει να αποπληρώσει πρώτα τους προνομιούχους δανειστές της και θα πρέπει να αποκτήσει ένα σημαντικό ιστορικό επιδόσεων στην αγορά.
"Αυτό θα αποθάρρυνε αρχικά τις μεγάλες εκδόσεις και θα σήμαινε τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από το δημόσιο δανεισμό από τις χώρες της Ευρωζώνης με τους τυπικούς όρους δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμά της", αναφέρει η έκθεση.
http://news247.gr
ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: