Παρασκευή, Απριλίου 13, 2012

ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 30% ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2013


ΚAI νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως του 20%-30% θα σημάνει η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και για τους οικιακούς καταναλωτές, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2013. Σύμφωνα με το μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έως τα μέσα του 2012 να έχει προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο έως τον Ιούνιο του 2013 τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για το σύνολο των καταναλωτών θα αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής. 



Με βάση αυτό το δεδομένο ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης που θα προκύψει  από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον  γόρδιο δεσμό της υπέρογκης αύξησης του κόστους του ρεύματος σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ στα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης οι προβλέψεις  για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 24,7% και διαμορφώθηκαν σε 223,9 εκατ. ευρώ. 
Το κόστος του ρεύματος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που έχει αυξηθεί στα τιμολόγια της ΔΕΗ αφού την τελευταία διετία έχουν επιβληθεί επιπλέον φόροι και τέλη στους λογαριασμούς. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τέλος ακινήτων, αλλά δεν είναι το μόνο αφού στα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν προστεθεί νέοι ή έχουν αναπροσαρμοστεί υφιστάμενοι, 19 διαφορετικοί παράγοντες κόστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τριετία ο τζίρος της ΔΕΗ αυξάνεται κατά περίπου 700-800 εκατ. ευρώ ετησίως σε συνθήκες περιορισμού της ζήτησης. Από τα χρήματα αυτά ένα σημαντικό μέρος είναι οι φόροι, τα τέλη και οι άλλες επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς.     


Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2008-2010 έφθασαν στο 22,5% κατά μέσο όρο για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Το 2011 η μεσοσταθμική αύξηση του ρεύματος για τη χαμηλή τάση ήταν 11,5% και για την υψηλή τάση 4%-5% ενώ μειώσεις 8%-9% έγιναν στη μέση τάση. Το 2012 οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ήταν 9%-10% μεσοσταθμικά και στα τιμολόγια μέσης τάσης τα οποία έχουν απελευθερωθεί από την 1η Μαρτίου ήταν 15%-20%. Και οι αυξήσεις αυτές αφορούν μόνο το σκέλος της ενέργειας καθώς υπέρογκες είναι και οι αυξήσεις σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.  
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μνημόνιο έως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ώστε «η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αυτό θα γίνει είτε σταδιακά πιθανότατα σε δυο φάσεις είτε μια φορά με βάση το προφίλ κατανάλωσης. 


Με όποιο τρόπο και να επιβληθούν οι αυξήσεις, το βέβαιο είναι ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις έχουν φθάσει στο όριο οικονομικής αντοχής και εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Όσο δε για τον μύθο του παρελθόντος, ότι η απελευθέρωση θα φέρει ανταγωνισμό και κατά συνέπεια χαμηλές τιμές έχει πλέον καταρρεύσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που κατήρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον οποίο τον πρώτο λόγο έχει η ακριβή «πράσινη ενέργεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενο έως το 2030 και εν συνεχεία θα αποκλιμακωθεί. 
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: