Μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο, έχουν κλείσει 627 της Θεσσαλονίκης, δηλαδή περίπου 20 την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012.
Από το σύνολο των 627 επιχειρήσεων – μελών του ΒΕΘ, που έπαψαν να λειτουργούν, 412 έκλεισαν επειδή χαρακτηρίστηκαν ασύμφορες κρίθηκαν ασύμφορες, αριθμός αυξημένος κατά 14,7% έναντι του πρώτου τριμήνου 2011 (359).
Οπως σημειώνουν τα tanea.gr στην ίδια περίοδο, μόλις 200 επιχειρήσεις έκαναν εγγραφή στα μητρώα του ΒΕΘ, εκ των οποίων 178 ήταν νέες (213 στο πρώτο τρίμηνο 2011). Κατά τα λοιπά, 10 εγγράφηκαν επειδή έκαναν επανέναρξη, οκτώ προχώρησαν σε αλλαγή νομικής μορφής, δύο άλλαξαν επιμελητηριακή περιφέρεια και ισάριθμες διαφοροποίησαν το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.
«Αν και ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν στο πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι μόνο οριακά αυξημένος, κατά 2,1%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, εντούτοις τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του ΒΕΘ καταδεικνύουν την σταθερά αρνητική πορεία της βιοτεχνίας», σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος.
Οι ατομικές επιχειρήσεις πιο ευάλωτες στην κρίση
Πιο ευάλωτες στην κρίση αποδείχτηκαν οι ατομικές επιχειρήσεις (έκλεισαν 490 σε ένα τρίμηνο), γεγονός που επιβεβαιώνει -για ακόμη μια φορά- τον μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας τους στις συνέπειες των οικονομικών δυσκολιών.
Ρολά κατέβασαν στο πρώτο τρίμηνο και 100 ομόρρυθμες (ΟΕ), 14 ετερόρρυθμες (ΕΕ), εννέα Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), τέσσερις μονοπρόσωπες ΕΠΕ, εννέα ανώνυμες (ΑΕ) και ένας συνεταιρισμός.
Όσον αφορά τους λόγους, που οδήγησαν στο λουκέτο, πέραν της προαναφερθείσας
ασύμφορης λειτουργίας για τις 412, τα υπόλοιπα αίτια που δηλώθηκαν ήταν: αλλαγή δραστηριότητας (πέντε), επιμελητηριακής περιφέρειας (έξι), επωνυμίας (μία) και νομικής μορφής (11). Πέντε οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση, τρεις έκλεισαν λόγω καταγγελίας, 81 εξαιτίας λύσης, έξι επειδή πτώχευσαν, δύο κατόπιν συγχώνευσης και 94 μετά από συνταξιοδότηση.
Εξαγωγικό άνοιγμα πέρα από τα Βαλκάνια
Στο μεταξύ, πέρα από τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, «κοιτάζουν» οι επιχειρήσεις, που τώρα εξετάζουν τα εξαγωγικά τους ανοίγματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στη νέα υπηρεσία του ΒΕΘ, «Ο Σύμβουλος του Βιοτέχνη», 62 επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου, οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πρότινος η νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελούσε την δημοφιλέστερη περιοχή για εξαγωγές, ωστόσο από τους 62 επιχειρηματίες, που συνομίλησαν με το «Σύμβουλο του Βιοτέχνη», έξι στους δέκα ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Επεται η Βόρεια Ευρώπη με 48,6% και η ΗΠΑ με 28,6%. Μικρότερα ποσοστά συγκεντρώνουν η Ασία 17,1% και η ΝΑ Ευρώπη με αντίστοιχο ποσοστό (στη συγκεκριμένη ερώτηση υπήρχε δυνατότητα δύο επιλογών).
iefimerida.gr
ΠΡΕΖΑ TV
10-4-2012
1 σχόλιο:
Ο Βαρδαρης τη δεκαετια του 80-90 ηταν μια περιοχη οπου εσφυζε απο βιοτεχνιες ενδυματων, υποδηματων κλπ. Πολλοι ανεργοι νεοι(πτυχιουχοι κλπ) εβρισκαν την πρωτη τους δουλεια. Ο κοσμος εβρισκε φτηνα ποιοτικα προιοντα, αλλα κ οι βιοτεχνες εκαναν εξαγωγες σε ευρ. χωρες. Μετα δοθηκαν απο το κρατος κινητρα για να μετακομισουν με φτηνοτερα μεροκαματα σε Σκοπια-Βουλγαρια.
Ηταν η αρχη του τελους...
Ειναι καταντια πια στο Βαρδαρη να βλεπεις ευτελη κινεζικα προιοντα!
Δημοσίευση σχολίου