Η συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού αποτελεί μία πιθανότητα για τη διακυβέρνηση της Ιταλίας στο μέλλον, καθώς τα κόμματα μαθαίνουν να κάνουν διάλογο μεταξύ τους, δηλώνει ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa.
«Εάν η κατάσταση το επιτάσσει ακόμη, φαντάζομαι ότι τα κόμματα θα είναι διατεθειμένα να εκμεταλλευθούν την ικανότητα διαλόγου που έχουν αποκτήσει, για να σκεφθούν ευρείες λύσεις, τη συγκρότηση μεγάλων συνασπισμών» δηλώνει ο επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Ο Μάριο Μόντι συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τους αρχηγούς των κομμάτων της πλειοψηφίας Αντζελίνο Αλφάνο, Πιερλουίτζι Μπερσάνι και Πιερ Φερντινάντο Καζίνι για να συζητήσουν για την μεταρρύθμιση στον τομέα της απασχόλησης που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
«Η συζήτηση είχε θετική κατάληξη και η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύθηκαν να επιτύχουν την ταχεία και αποτελεσματική έγκριση της μεταρρύθμισης στο Κοινοβούλιο» αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Η δύσκολη αυτή μεταρρύθμιση θα καταργήσει ορισμένα από τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης: έχει ως στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, αλλά συναντά τη σφοδρή αντίσταση των συνδικάτων που φοβούνται ότι θα διευκολύνει τις απολύσεις.
Το σχέδιο βρίσκεται στα τελευταία στάδια επεξεργασίας του από την κυβέρνηση και θα παρουσιασθεί στον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «το συντομότερο δυνατόν», διευκρινίζει ο Μάριο Μόντι στη La Stampa.
«Το πολύ σημαντικό είναι η ταχύτητα με την οποία το Κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην εξέτασή του... επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε υψηλό βαθμό συναίνεσης μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων» τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Η μεταρρύθμιση «θα δώσει ένα νέο μήνυμα εμπιστοσύνης προς το εξωτερικό» δήλωσε ο Μ.Μόντι.
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, η επιστροφή της Ιταλίας στην οικονομική ανάπτυξη «δεν μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα».
«Έχουμε εργασθεί για να αποφύγουμε το χειρότερο: τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν και θα έχουν υφεσιακές συνέπειες, οι οποίες όμως πρέπει να συγκριθούν με το σενάριο της Ελλάδας και όχι με ένα σενάριο για μία οικονομική ανάπτυξη που δεν επιτεύχθηκε» τονίζει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
4-4-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου