Τρίτη, Απριλίου 17, 2012

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΕΕ


Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τεχεράνη ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται να αρθούν, λόγω των διπλωματικών διαβουλεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, έστειλαν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλώσεις για το θέμα έκαναν τόσο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Βίλι Σόντελ, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Επίσης, για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων πιέζουν αρκετά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.



Σύμφωνα με τη Χίλαρι Κλίντον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις και να ασκούν πιέσεις όσο διάστημα η Τεχεράνη εξετάζει τη στάση της εν όψει του επόμενου γύρου των συνομιλιών, στις 23 Μαΐου στη Βαγδάτη. Οι διαβουλεύσεις θα διεξαχθούν μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των Έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).


Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Δανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν βλέψεις να αμβλυνθούν οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης έως ότου γίνουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας.


«Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να αρχίσουμε να λέμε στους Ιρανούς ότι θα μπορούσαμε να άρουμε εν μέρει τις κυρώσεις» δήλωσε ο Βίλι Σόντελ, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι είναι «πρωταθλήτρια» στο να διεξάγει διαβουλεύσεις χωρίς αποτέλεσμα. 


Την ίδια στιγμή μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου πιέζουν να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με το επιχείρημα ότι οι συνομιλίες δεν σταματούν το πυρηνικό της πρόγραμμα.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να εκλάβουν εσφαλμένα τον θετικό διπλωματικό διάλογο ως συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μαρκ Κερκ. Ο Κερκ και πολλά άλλα μέλη του Κογκρέσου πιέζουν το Λευκό Οίκο να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του έναντι του Ιράν και πιέζουν να αποφασιστούν επιπρόσθετες κυρώσεις ώστε να χτυπηθούν οι ιρανικές εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.


Οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ ήδη έχουν αναγκάσει μερικούς από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του Ιράν, όπως η Ιαπωνία, να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Άλλες χώρες σπεύδουν να μειώσουν σημαντικά τις εισαγωγές αργού από το Ιράν πριν εκπνεύσει η προθεσμία στα μέσα της χρονιάς. Εάν δεν το κάνουν, οι τράπεζές τους θα αποκλειστούν από τις αμερικανικές αγορές.


«Έχουμε πέντε εβδομάδες για να πείσουμε τους Ιρανούς ότι οι κυρώσεις που εγκρίναμε τον Δεκέμβριο ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες.


Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές τάσσονται υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα καλεί την κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της κυριότερης ναυτιλιακής εταιρίας του Ιράν και θα αποβάλλει όλες τις ιρανικές τράπεζες από το παγκόσμιο ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών που είναι απαραίτητο για την μεταφορά κεφαλαίων.


Όμως το νομοσχέδιο αυτό έχει κολλήσει, καθώς ο πρόεδρος της πλειοψηφούσας ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αρνήθηκε να εξετάσει την προσθήκη επιπρόσθετων κυρώσεων στο κείμενο. Είναι ασαφές το εάν ο Ριντ θα επιτρέψει να γίνει ψηφοφορία πριν από τις συνομιλίες της Βαγδάτης. 


Ο Μενέντες, από την πλευρά του, χαρακτήρισε κρίσιμο να εγκρίνει το Κογκρέσο το νομοσχέδιο το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να σταλεί το μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν τις συνομιλίες της Βαγδάτης για να κωλυσιεργήσουν κερδίζοντας χρόνο, ώστε να σημειώσουν πρόοδο στο μυστικό πυρηνικό τους πρόγραμμα».
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: