Παρασκευή, Απριλίου 06, 2012

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ


ΣE αναδιάρθρωση του χρέους τους μπορεί να απαιτηθεί να προχωρήσουν ορισμένοι δήμοι της Πορτογαλίας, με την προϋπόθεση ότι οι αρχές της χώρας θα προσδιορίσουν το ακριβές ύψος όσων χρωστούν. Νέα τροπή στο χρέος της Πορτογαλίας έδωσε χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο εκπρόσωπος του υπουργού Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων της χώρας Μιγκέλ Ρέλβας. Συγκεκριμένα, ο Αντόνιο Βάλε δήλωσε ότι αναμένεται να πληροφορηθούμε το συνολικό χρέος, προσθέτοντας ότι «πιθανόν ορισμένοι δήμοι να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους».



Στη χώρα λειτουργούν 308 δήμοι, με την οικονομική κατάσταση των περισσότερων να κρίνεται «υγιής» από τον Βάλε. Όταν η κυβέρνηση του Πέδρο Κοέλιο θα καθορίσει το συνολικό χρέος όλων, θα καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κάθε δημοτικής αρχής με προβλήματα ξεχωριστά. Σε αυτή τη φάση η Πορτογαλία περικόπτει τις μεταφορές χρημάτων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους δήμους. Παράλληλα, ενθαρρύνει τις τοπικές διοικήσεις να συγχωνευθούν στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την εξοικονόμηση χρημάτων και τη συμμόρφωση με τους όρους της δανειακής συμφωνίας αξίας 78 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 


Σε συνέντευξή του στις 21 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων της Πορτογαλίας Φερνάντο Ρούα είχε δηλώσει ότι στη χώρα οι δημοτικές αρχές αντιμετωπίζουν συνολικό χρέος 9 δισ. ευρώ και ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπα με τη χρεοκοπία εάν δεν υπάρξει άμεσα οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση. 
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: