Τετάρτη, Απριλίου 11, 2012

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ


Τους κινδύνους που συνεπάγεται η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής για τα δημόσια οικονομικά μεγέθη των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε εξαμηνιαία έκθεσή του, που τιτλοφορείται «Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα παγκοσμίως».
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «οι υποθέσεις που διατυπώνονται γενικώς για την αξιοποίηση όσων δεσμεύσεων έχουν αναληφθεί στο πεδίο των συντάξεων ενδέχεται (…) να μην έχουν συνυπολογίσει με κατάλληλο τρόπο αυτήν την αύξηση της μακροβιότητας στο μέλλον».



Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εάν στη διάρκεια του 2050 το προσδόκιμο έχει πλέον αυξηθεί κατά μέσον όρο μια ολόκληρη τριετία «το κόστος από τη γήρανση, που ήδη είναι υψηλό, θα ανατιμηθεί σε ποσοστό 50%». Σε παγκόσμιο επίπεδο, εξηγεί το Ταμείο, αυτό σημαίνει «δεκάδες τρισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια επιπλέον συνταξιοδοτικό κόστος». Η αύξηση κατά μία τριετία του βίου και κατά το παρελθόν υπολογίστηκε στις μελέτες ως επιπλέον κόστος για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όμως στην πράξη αυτή αποδείχθηκε «κατώτερη της πραγματικής εξέλιξης», τονίζεται στην έκθεση.


Το ΔΝΤ επισημαίνει πως «χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή γι' αυτό το θέμα, από την οικονομική σκοπιά», καθώς, όπως εκτιμά, «το ενδεχόμενο μακροβιότητας θα υπονομεύσει τα δημόσια οικονομικά μεγέθη κατά τα ερχόμενα έτη και δεκαετίες, περιπλέκοντας πολύ την προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, να σταθεροποιηθούν ξανά τα θεμελιώδη μεγέθη των κρατικών προϋπολογισμών».


Παράλληλα, εισηγείται προς τα μέλη του να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα, «την έκταση που έχει το πρόβλημα», επινοώντας μεθόδους για την αντιμετώπισή του και, ειδικότερα, την επιμήκυνση του εργασιακού βίου με τρόπο ανάλογο της επιμήκυνσης του προσδόκιμου ζωής.


«Η βέλτιστη πολιτική έγκειται στη σύνδεση του δικαιώματος συνταξιοδότησης με την πραγματική εξέλιξη της μακροβιότητας, κατά προτίμηση μέσω αυτοματοποιημένων αναπροσαρμογών, ή και περιοδικών αναπροσαρμογών στη βάση ενός μαθηματικού τύπου, ώστε να αποτρέπονται οι ατέρμονοι δημόσιοι διάλογοι για να δοθεί η λύση στο ζωτικής σημασίας θέμα», συμπληρώνει το ΔΝΤ.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: