Η Σουηδική Ακαδημία δεν βλέπει κανένα λόγο για να αφαιρέσει το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας που έχει απονεμηθεί στον Γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, παρά το θόρυβο που προκλήθηκε για το ποίημα στο οποίο επικρίνει το Ισραήλ.
«Όσον αφορά τη συζήτηση που προκλήθηκε από το ποίημα του Γκίντερ Γκρας 'Was gesagt werden muss' ('Αυτό που πρέπει να ειπωθεί') θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο κ. Γκρας τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ το 1999 για τη λογοτεχνική του αξία και μόνο, κάτι που συμβαίνει με όλους όσους τιμώνται με το βραβείο αυτό», υπογράμμισε σε μπλογκ ο μόνιμος γραμματέας της Ακαδημίας, Πέτερ Ένγκλαντ.
Στο ποίημα, που δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Γκρας κατηγορεί το Ισραήλ και το πυρηνικό του οπλοστάσιο ότι απειλεί την παγκόσμια ειρήνη αφήνοντας να αιωρείται το ενδεχόμενο προληπτικών πληγμάτων εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Σε απάντηση, το Ισραήλ αποφάσισε να θεωρήσει τον Γκρας ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata).
Την Δευτέρα, ο πρόεδρος της ισραηλινής ένωσης συγγραφέων της εβραϊκής γλώσσας, Χέρζι Χακάκ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Επιτροπή Νομπέλ να αποφανθεί επί του θέματος. «Αυτό δεν είναι πολιτικό, αλλά ηθικό θέμα, επειδή ο Γκρας είναι συνένοχος σε μια επιχείρηση ξεπλύματος των δηλώσεων για γενοκτονία των Ιρανών ηγετών», δήλωσε.
Το 2006, ο 84χρονος συγγραφέας που είναι γνωστός για τις αριστερές θέσεις του, είχε παραδεχτεί ότι στον πόλεμο υπηρέτησε στα SS.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
10-4-2012
2 σχόλια:
Το ποίημα μεταφρασμένο στα γαλλικά όπως αναρτήθηκε στην εφημερίδα LE MONDE
εδώ το λινκ
http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/04/05/gunter-grass-ce-qui-doit-etre-dit_1681403_3214.html
Το ποίημα ,που τιτλοφορείται "αυτό που πρέπει να ειπωθεί"...τολμάει να ασκεί κριτική στο Ισραήλ για τα πυρηνικά του όπλα και εύχεται να υπήρχε διεθνής έλεγχος στα πυρηνικά τόσο του Ισραήλ όσο και του Ιράν.
Αυτή τη "βλασφημία" διέπραξε ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας Γκυντερ Γκρας έναντι του Ισραήλ ,τη στιγμή μάλιστα που το τελευταίο πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις (ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,ΟΗΕ,ΕΕ)για ισοπέδωση του Ιράν,με το πρόσχημα της κατοχής πυρηνικής τεχνογνωσίας.
Ομως η Σουηδική Ακαδημία ,προς τιμήν της,έδειξε στους ακροδεξιούς εθνικιστές του Ισραήλ τη πόρτα.
ναι αλλα ας θυμησω οτι στον πολεμο κατα της γιουγκοσλαβιας ο χερ αριστεροδέξιος γκυντερ πηρε θεση υπερ των βομβαρδισμων και της επεμβασης του νατο-κιλερ εναντιον των σερβων..επιλεκτικη ειρηνιστικη διαθεση εχει ο χερ γκρας και πρωην ss-το σκεπτικο βεβαια της ακαδημιας θεωρω πως ειναι σωστο..
Δημοσίευση σχολίου