Πέμπτη, Απριλίου 19, 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΕΠΙΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Η ισπανική κυβέρνηση επικρίθηκε έντονα σήμερα για τις δημοσιονομικές περικοπές που επηρεάζουν άμεσα το σύστημα υγείας, καθώς η Μαδρίτη πασχίζει να δώσει δείγματα καλής διαγωγής στις χρηματοοικονομικές αγορές για την οικονομική ευρωστία της.
Σήμερα η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι εξήγγειλε τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση στην υγεία, βάσει των οποίων οι συνταξιούχοι θα καλούνται πλέον να καταβάλουν τμήμα των δαπανών για τα φάρμακά τους, τα οποία προηγουμένως τους χορηγούνταν δωρεάν.

Το καταβαλλόμενο ποσό θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος του συνταξιούχου.
Οι πιο χαμηλοσυνταξιούχοι θα καταβάλλουν το ανώτερο οκτώ ευρώ τον μήνα, και εκείνοι με εισόδημα έως 100.000 ευρώ θα πληρώνουν, το ανώτερο, 18 ευρώ τον μήνα.
Οι εργαζόμενοι, υπό το νέο σχήμα, θα κληθούν να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή για τα φάρμακά τους απ’ ότι προηγουμένως.
Η μεταρρύθμιση δεν θα εξαιρέσει και τους ανέργους, εκτός απ’ όσους δεν λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας.
Η κυβέρνηση, που αγωνίζεται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από το 8,5% του ΑΕΠ κατά το 2011, τουλάχιστον στο 5,3% για φέτος, διατείνεται πως με τη μεταρρύθμιση θα εξοικονομηθούν πολλά δισ.
ευρώ.
Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Γκάσπαρ Λιαμαθάρες κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επαυξάνει τα βάρη στους «ασθενέστερους», ενώ ο ηγέτης του κυριότερου εργατικού συνδικάτου UGT Τόνι Φερέρ έκανε λόγο για «αδικία».
Οι Σοσιαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσαν τις περικοπές, τονίζοντας πως αποβλέπουν στην «διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας».
Τα μέτρα υπονομεύουν την ισότητα μεταξύ των πολιτών και καθιστούν «περισσότερο ευάλωτους» τους συνταξιούχους, τόνισε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Χοσέ Μαρτίνεθ Όλμος.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ελ Μούντο» σημειώνει πως οι συνταξιούχοι έως σήμερα θεωρούνταν ως μια κοινωνική ομάδα που βρισκόταν στο απυρόβλητο, ωστόσο η Ισπανία δεν δύναται να εξέλθει από τη «δραματική» κατάσταση της οικονομίας χωρίς να γίνουν «επώδυνες» θυσίες.
«Για τον συνταξιούχο, αυτό που θα του στοιχίσουν τα φάρμακα είναι μόνον οκτώ ευρώ τον μήνα.
Οκτώ ευρώ είναι τέσσερις καφέδες.
Είναι ένας καφές την εβδομάδα, 20 λεπτά την ημέρα», αντέτεινε ο υπεύθυνος Υγείας της αυτόνομης περιοχής Καστίλια-Λα Μάντσα Χοσέ Ιγνάθιο Ετσάνιθ, που είναι επίσης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τα θέματα υγείας, θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope.
Ο ίδιος φρόντισε να κατηγορήσει και τις δύο προηγούμενες θητείες του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο για την κατάσταση που βιώνουν οι υπεύθυνες για την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής αυτόνομες περιοχές στην Ισπανία.
Επίσης και η πρόεδρος της περιοχής της Αραγόνας Λουίσα Φερνάνδα Ρούδι, χρησιμοποίησε το ανταποδοτικό επιχείρημα για να δικαιολογήσει τη μεταρρύθμιση: «νομίζω πως είναι η αξία έξι εφημερίδων.
Εγώ δεν είμαι καπνίστρια, αλλά κάποιος μου έλεγε πως με τα χρήματα αυτά κάποιος αγοράζει δύο-δυόμισι πακέτα τσιγάρα, δεν αγοράζει τρία.
Θα μπορούσαμε επ’ άπειρο να δίνουμε παραδείγματα».
Στους συμψηφισμούς αυτούς απάντησε η αναπληρώτρια ΓΓ των Σοσιαλιστών Ελένα Βαλενθιάνο, η οποία τόνισε: «το φάρμακο για τον άρρωστο δεν εξισώνεται επ’ ουδενί με έναν καφέ.
Αυτές είναι δηλώσεις σκληρές και ελάχιστα ευφυείς.
Είναι σκληρές διότι υπάρχει κόσμος που ανησυχεί ειλικρινά και πολλοί συνταξιούχοι στηρίζουν τα οικονομικά πολλών οικογενειών».
ΓΒΔ © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
19-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: