Αντιστρόφως ανάλογη είναι η σχέση μεταξύ των καταθέσεων που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνουν και τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ προς τα χρήματα που επιστρέφουν στην Ελλάδα ως προϊόν φορολόγησης των ποσών που διατηρούν έλληνες σε τράπεζες της αλλοδαπής.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος μεταξύ άλλων ζητά να μάθει και την εξέλιξη της υπόθεσης για σύναψη διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Ελβετίας για την φορολόγηση τραπεζικών καταθέσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο της υπηρεσίας Φορολογικών Θεμάτων της διεύθυνσης διεθνών οικονομικών σχέσεων του ΥΠΟΙΚ « από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με τόκους από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) εισέρευσε το ποσό των 5.935.362,84 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9.928.558,82 ευρώ».
Με τον τρόπο αυτό διαπιστώνεται το εξής αντιφατικό : την ώρα που αυξάνονταν τα εμβάσματα προς το εξωτερικό – λόγω της διαφαινόμενης τότε οικονομικής κρίσης – και, προφανώς, οι συνολικές καταθέσεις που διατηρούνται σε τράπεζες της αλλοδαπής, μειώθηκαν τα ποσά που επέστρεφαν στην χώρα ως προϊόν εφαρμογής των σχετικών κοινοτικών φορολογικών ρυθμίσεων.
Από την άλλη, η συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου ερμηνεύει την μείωση ως «γεγονός από το οποίο διαφαίνεται η τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες/εδάφη τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας ή Συμφωνιών που θεσπίζουν ισοδύναμα με αυτή μέτρα»…
Πέραν τούτου και ως προς την πολυδιαφημισμένη συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας για την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων (σ.σ. στα πρότυπα των συμφωνιών που έχουν συνάψει ήδη Γερμανία και Βρετανία με την συγκεκριμένη χώρα) το υπουργείο απαντά ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται» παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 4 μήνες από την έναρξή τους!
Επιπροσθέτως, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι «έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμφωνίες τέτοιου τύπου ιδίως ενόψει της διαπραγμάτευσης της Επιτροπής με την Ελβετία μιας νέας διευρυμένης συμφωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις αποταμιεύσεις φυσικών προσώπων» με αποτέλεσμα αρκετοί να εκτιμούν ότι η υπόθεση δεν πρόκειται να έχει αίσιο τέλος.
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου