Δευτέρα, Απριλίου 09, 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΕΙ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ


Την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, σχετικά με τα ερευνητικά προγράμματα και τη γραφειοκρατία που απαιτείται,περιγράφουν στον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη πανεπιστημιακοί, με επιστολή που έφθασε ήδη στο υπουργικό γραφείο.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται:


«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,


Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε δύο τρέχοντα, επείγοντα θέματα, τα οποία αφορούν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ):


 Μετά την ψήφιση του Ν. 4057/2012 (ΦΕΚ 54/14-3-2012), για τη σύναψη μιας σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή ανάθεσης έργου σε φυσικό πρόσωπο, στο πλαίσιο των ερευνητικών έργων (συμπεριλαμβανομένων των ΕΣΠΑ και FP7) που διαχειρίζονται οι ΕΛΚΕ των ΑΕΙ και των ΕΚ, απαιτούνται πλέον:  


•         Έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (υπογραφές τεσσάρων υπουργών)
•         Βεβαίωση του Γενικού Γραμματέα του αρμόδιου Υπουργείου που χρηματοδοτεί το έργο ή εποπτεύει το Φορέα Υλοποίησης
•         Βεβαίωση του Φορέα Υλοποίησης 
•         Σύνταξη προκήρυξης και αποστολή στο ΑΣΕΠ. 
            
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις φαίνεται να έχουν ως βασικό στόχο τη μη μετατροπή των εκάστοτε συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου, η οποία όμως γινόταν βάσει νόμου που θεσμοθετήθηκε από την ίδια την Πολιτεία. 
      
Αντί η Πολιτεία να καταργήσει τα νομοθετήματα που επιτρέπουν τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, θεσπίζει τώρα μια εξαιρετικά γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία σύναψης συμβάσεων, η οποία στην περίπτωση των ερευνητικών έργων που υλοποιούνται από τα ΑΕΙ και τα ΕΚ θα αποτελέσει τροχοπέδη σε αυτή καθεαυτή την ερευνητική διαδικασία. 
     
Τίθεται το ερώτημα, σε τι άραγε εξυπηρετούν οι υπογραφές τεσσάρων υπουργών για τη σύναψη μιας σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου σε ερευνητικό έργο που υλοποιείται σε ένα ΑΕΙ ή ΕΚ, με εξειδικευμένο επιστημονικό αντικείμενο και καθορισμένο χρόνο υλοποίησης; Και γιατί απαιτούνται όλες αυτές οι βεβαιώσεις προτού σταλεί η προκήρυξη στο ΑΣΕΠ;
      
Στα ΑΕΙ και τα ΕΚ εκπονούνται ερευνητικά έργα, ΕΣΠΑ, αλλά και FP7 καθώς και άλλα διεθνή και ευρωπαϊκά έργα. 


Για όλα τα τελευταία δημιουργείται ένα επιπλέον θέμα, δηλαδή κατά πόσον οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις συμβαδίζουν με το θεσμικό πλαίσιο έγκρισης χρηματοδότησης και υλοποίησης ερευνητικών έργων του (αλλοδαπού) φορέα χρηματοδότησης. Ας σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο νέο πρόγραμμα πλαίσιο FP8 - HORIZON απλοποιεί περισσότερο τη σχετική με τα ερευνητικά προγράμματα γραφειοκρατία, με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. 
      
Τίθεται επίσης το ερώτημα,  γιατί προωθείται από την Πολιτεία η σύναψη συμβάσεων έργου (σε σχέση με τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου) ακόμη και όταν πρόκειται για εξαρτημένη -για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα- εργασία; 


Εργαζόμενοι επιστήμονες, οι οποίοι απασχολούνται επί συμβάσει σε ένα ερευνητικό έργο που διαρκεί τρία ή τέσσερα χρόνια και οι  οποίοι εργάζονται καθημερινά και με πλήρη απασχόληση (κατά το χρονικό αυτό διάστημα) σε ένα εργαστήριο, κατά το νόμο, δεν μπορούν να απασχολούνται στο έργο αυτό με συμβάσεις ανάθεσης έργου. Τα λάθη, τις αδυναμίες και την αναποτελεσματικότητα των στελεχών του πολιτικού συστήματος του παρελθόντος -ενδεχομένως και υπό την πίεση και την κάλυψη μέρους των τότε θεσμικών των διοικήσεών μας- δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις πληρώσει το ελληνικό ερευνητικό σύστημα, όταν μάλιστα είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι σήμερα επιτελεί ένα έργο υψηλών προδιαγραφών και διεθνώς ανταγωνιστικό. Ιδιαίτερα όταν η αποτελεσματική και αναβαθμισμένη λειτουργία του είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διέξοδο από τη βαθειά κρίση, την ποιοτική ανάπτυξη της χώρας και την αναβαθμισμένη της θέσης στο διεθνή καταμερισμό εργασίας».
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
9-4-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η προσπάθεια της κατάληξης του άρθρου είναι για γέλια.
Η έρευνα στην Ελλάδα είναι μονο για τσέπες διοργανωτών και μελών ερευνητικής ομάδας. Όλοι αυτοί φωνάζουν για τα έσοδα και όχι για την ανάπτυξη της Ελλάδος. Και η "κουτσή Μαρία" σε κάθε ίδρυμα ξέρει καλά να να κάνει έρευνα αλλά καλύτερα να εισπράτει και να αγνοεί τα βασικά της εκπαιδευτικά καθήκοντα.
Είναι γνωστά τα ερευνητικά έργα, που άλλα εγκρίνονται και άλλα κατατίθενται (με ίδιο περιεχόμενο αλλά διαφορετικό τίτλο και εξώφυλλο). Οι ερευνητικές ομάδες επαναλαμβάνονται σε πολλά προγράμματα συγχρόνως και κυρίως αποτελούνται απο όλα τα μέλη της οικογένειας του διοργανωτή. Ο κάθε διοργανωτής είναι μέλος σε άλλο πρόγραμμα η προγράμματα απο μία ως έξι φορές.
Άρα η τελευταία παράγραφος του άρθρου τώρα διαβάζεται καλύτερα. ΔΗΛΑΔΗ :
Θέλουν οι διοργανωτές - ερευνητές να προσλαμβάνουν, για το ερυνητικό πρόγραμμα, τα παιδιά τους , το σόϊ τους όλο, τους κολλητούς τους όλους, με συμβάσεις έργου που υπογράφει ο ερευνητής Μπαμπάς.
Άσε που οι προσλήψεις των έκτακτων εκπαιδευτικών γίνονται με κριτήρια συμμετοχής στην έρευνα (οι ίδιοι άνθρωποι και σε επιπλέον θέσεις).
Δυστυχώς έτσι μολύνεται ότι καλό θα περιείχε ο όρος "έρευνα".
Και αυτά είναι μόνο όσα φαίνονται.