Καθώς η συνειδητοποίηση του αναπόφευκτου του θανάτου εμφανίζεται σιγά - σιγά σε κάθε άνθρωπο, αυξάνεται και η πίστη στο Θεό. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που αποδεικνύει την άμεση συνάρτηση που υπάρχει ανάμεσα στην ηλικία και στην πίστη... Ωστόσο, διεθνώς, η πίστη στο Θεό φαίνεται να υποχωρεί και το ενδεχόμενο ο αθεϊσμός να εξαπλωθεί είναι το πιο πιθανό σενάριο...
Μπορεί ο αριθμός των πιστών και των αθέων να διαφέρει από χώρα σε χώρα, όμως μια τάση είναι σίγουρα κοινή: όσο οι άνθρωποι γερνάνε, τόσο μεγαλώνει η πίστη τους στο Θεό. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν φαίνεται να αναστέλλει την καθοδική πορεία που ακολουθεί το φαινόμενο διεθνώς, σε τέτοιο μάλιστα, βαθμό που το σενάριο ο αθεϊσμός να εξαπλωθεί περισσότερο στη γη, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό.
Διεθνώς, το φαινόμενο υποχωρεί με εξαίρεση μόνο πέντε χώρες, που δεν είναι άλλες από τη Ρωσία, τη Σλοβενία, το Ισραήλ, τη Δυτική Γερμανία και την Ιαπωνία, όπου και ενισχύεται, έστω και οριακά.
Βάσει της έρευνας που έκαναν ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Κοινής Γνώμης του πανεπιστημίου του Σικάγο,η θρησκευτική πίστη είναι πιο ισχυρή μεταξύ των ηλικιωμένων, με το 43% των ατόμων άνω των 68% κατά μέσο όρο διεθνώς να δηλώνουν βέβαιοι ότι ο Θεός υπάρχει έναντι μέσου ποσοστού μόλις 23% μεταξύ των νεότερων ανθρώπων κάτω των 27 ετών.
Οι καθολικές χώρες είναι γενικά οι πιο πιστές, ενώ μεταξύ των προτεσταντικών χωρών ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ. Ο αθεϊσμός είναι πιο ισχυρός στις χώρες της Σκανδιναβίας, καθώς και στις πρώην ελεγχόμενες από την ΕΣΣΔ περιοχές, με εξαίρεση την καθολική Πολωνία.
Η ανατολική Γερμανία έχει το υψηλότερο ποσοστό άθεων (52%) και οι Φιλιππίνες το χαμηλότερο (0,7%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των άθεων Τσέχων είναι 40%, των Γάλλων 23%, των Ολλανδών 20%, των Σουηδών 19%, των Ισραηλινών 6%, των Ιταλών 5,9%, των Πορτογάλων 5%, των Ιρλανδών 5%, των Πολωνών 3,3%, των Αμερικανών 3% και των Κύπριων μόλις 1,9% (το δεύτερο μικρότερο ποσοστό δηλωμένης αθεϊας μετά τις Φιλιππίνες).
Οι Κύπριοι δήλωσαν σε ποσοστό 59% ότι είναι βέβαιοι για την ύπαρξη του Θεού, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις ΗΠΑ είναι 61% (ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά διεθνώς και πολύ υψηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη), στην Ιαπωνία 4,3%, στη Σουηδία 10,2%, στη Γαλλία 15,5%, στη Βρετανία 16,8%, στη Ρωσία 30,5%, στην Ισπανία 38,4%, στην Ιταλία 41%,στην Πορτογαλία 51%, στην Πολωνία 62%, στο Ισραήλ 65,5% και στις Φιλιππίνες 83,6%. Στο ερώτημα κατά πόσο ο Θεός νοιάζεται προσωπικά για τους ανθρώπους, η πίστη κυμαίνεται από 8% στην ανατολική Γερμανία έως 82% στις Φιλιππίνες.
Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των πιστών στο Θεό νέων (κάτω των 28 ετών) είναι 54% και των ηλικιωμένων (άνω των 68 ετών) είναι 66%, ενώ αντίθετα στη Γαλλία μόνο 8% στους νέους και 26% στους ηλικιωμένους, μία διαφορά που αντικατοπτρίζει ανάγλυφα το χάσμα των θρησκευτικών πεποιθήσεων, σε όλες τις ηλικίες, που χωρίζει τις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Η μεγαλύτερη αύξηση στην πίστη συνήθως συμβαίνει διεθνώς μετά την ηλικία των 58 ετών, πιθανώς καθώς η συνειδητοποίηση του αναπόφευκτου θανάτου εμφανίζεται σιγά-σιγά σε κάθε άνθρωπο.
Η έρευνα αποκαλύπτει τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών, από τις Φιλιππίνες που με ποσοστό 94% πιστών στο Θεό εμφανίζονται ως η πιο αφοσιωμένη στο Θεό χώρα, έως την πρώην ανατολική Γερμανία που με 13% μόνο πιστούς στο σύνολο του πληθυσμού εμφανίζεται ως η πιο αποστασιοποιημένη από τη θρησκεία.
http://www.iefimerida.gr
ΠΡΕΖΑ TV
30-4-2012
1 σχόλιο:
Ρε θα πέσει φωτιά να σας κάψει... και εσάς και τους φιλιππινέζους...
Δημοσίευση σχολίου