Τρίτη, Απριλίου 03, 2012

«ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ» Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ


Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι αλλαγές στα εργασιακά, οι μειώσεις αποδοχών και το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους πολίτες των χωρών αυτών, των οποίων η υπομονή μοιάζει να εξαντλείται. 
Πριν από μερικές ημέρες διοργανώθηκε στην Ισπανία γενική απεργία, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και επεισόδια στη Βαρκελώνη. 



Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την Παρασκευή μέτρα ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μία χώρα που έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη (23,6%).


Στην Ιταλία ο «μήνας του μέλιτος» για τον Μάριο Μόντι φαίνεται πως τελείωσε. Ενώσεις εργαζομένων ετοιμάζουν διαδηλώσεις και γενική απεργία, ενώ τα ποσοστά δημοτικότητας του Ιταλού πρωθυπουργού έχουν μειωθεί, καθώς ο Μ.Μόντι έχει εμπλακεί σε πολιτικές διαμάχες με τα κόμματα, στα οποία στηρίζεται για να περάσει τους νόμους.


Στην Πορτογαλία η κατάσταση μοιάζει να είναι κάπως πιο ήρεμη, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ, καθώς η περίοδος χάριτος προς τους πολιτικούς της νότιας Ευρώπης βρίσκεται προς το τέλος της.


«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα είδος παραίτησης και αποδοχής αυτών που συμβαίνουν, αλλά αυτή δεν αποτελεί μια σταθερή κατάσταση ισορροπίας. Οι πολίτες θα βαρεθούν να αισθάνονται ένοχοι για την κατάστασή τους» αναφέρει ο καθηγητής Έρικ Τζόουνς του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Johns Hopkins. 


Προσθέτει ότι οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες, εάν πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει κέρδος, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό για πάντα.


Ο Γάλλος καθηγητής Οικονομικών, Ζαν Πολ Φιτουσί, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ότι τα μέτρα λιτότητας αποτελούν «μια επικίνδυνη προσέγγιση που θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές».


Αν και οι ηγέτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν προσπαθήσει να αποστασιοποιηθούν από την Ελλάδα, λέγοντας ότι η οικονομική κρίση στις χώρες τους δεν έχει σχέση με εκείνη της Αθήνας, οι πολίτες έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα, μέσα από κινητοποιήσεις όπως το «Είμαστε όλοι Έλληνες».


Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Έλληνες θα δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και αναφέρουν ότι περίπου το 1/3 των πολιτών σχεδιάζει να απέχει από τις εκλογές.


«Κοινωνικά και οικονομικά, οι πολίτες αποδέχονται την λιτότητα, αλλά πρέπει να υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» αναφέρει ο Αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, στο πρακτορείο Reuters. 


Τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει «ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, εισοδήματα», διαφορετικά θα υπάρξει «κοινωνική αντίδραση: διαδηλώσεις, απεργίας, αδύναμες κυβερνήσεις που αποτυγχάνουν», τονίζει ο Ν.Ρουμπινί.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: