Στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά διαβιώνει τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου.
Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε σε 22,3% το 2010 από 19,3% το 2005 και είναι υψηλότερο κατά δύο και πλέον εκατοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
Στην έρευνα του 2010, το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας για ένα μονομελές νοικοκυριό ήταν 7.178 ευρώ το έτος ενώ για ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο παιδιά ήταν 15.073 ευρώ.
Το 2010 το μέσο διαθέσιμο εισόδημα του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας ήταν 24.244 ευρώ.
Τα δεδομένα του 2010 δείχνουν ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, αδυναμία πληρωμής δόσεων δανείων και λογαριασμών κ.α.) δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό αλλά και σημαντικό μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.
Για παράδειγμα το ποσοστό του πληθυσμού που διαμένει σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 25,5% για το σύνολο του πληθυσμού, είναι 23,2% για το μη φτωχό πληθυσμό και 34,7% για το φτωχό πληθυσμό.
Επίσης το 27,8% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχό πληθυσμό είναι 50,6%.
Μετανάστευση η μόνη λύση
Επηρεασμένοι από την κρίση δηλώνουν 7 στους 10 νέους στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Focus Bari, με θέμα "Η οικονομική κρίση μέσα από τα μάτια των 20χρονων", με κύρια έμφαση στο φαινόμενο της επιθυμίας για μετανάστευση ως απόρροια της κρίσης.
Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο εργασίας εξαμήνου στο μάθημα Έρευνας Αγοράς της Ξ. Κούρτογλου στo Πάντειο Πανεπιστήμιο.
To 76% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η μετανάστευση αποτελεί ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ενώ 7 στους 10 δηλώνουν ότι είναι καλύτερα να φεύγουν οι νέοι από την Ελλάδα, αν μπορούν, και δεν πιστεύουν ότι μένοντας μπορούν να διαμορφώσουν μια καλύτερη κοινωνία.
Προς το παρόν όμως φαίνεται να υπάρχει απόσταση μεταξύ πράξης και σκέψης: η πλειοψηφία (53%) δηλώνει ότι το εξωτερικό υπάρχει ως λύση στο πίσω μέρος του μυαλού, χωρίς να έχουν προβεί σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο ένα σημαντικό 17% είναι αποφασισμένο να φύγει στο εξωτερικό και έχει ήδη κάνει ενέργειες, γιατί δεν βρίσκει επαγγελματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Το 16% των νέων θέλουν να προσαρμοστούν στις υπάρχουσες συνθήκες της χώρας, ενώ 14% δηλώνει ότι μένει συνειδητά στην Ελλάδα, ανήκοντας σε αυτούς που πιστεύουν ότι αυτή η γενιά μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10 - 17/01/2012 στην Αττική, με δείγμα 444 ατόμων μεταξύ, 18-24 ετών.
ΙΟΒΕ: Άνω του 20% η ανεργία στην Ελλάδα
Το ποσοστό του 20% θα ξεπεράσει η ανεργία στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times μία ημέρα μετά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, για ανεργία στο 19%, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε, ότι "η εκτίμηση για πραγματική μείωση του ΑΕΠ κατά 5% είναι λογική".
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η ανεργία θα ξεπεράσει το 19% (έναντι 17,7% πέρυσι)
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomiki_krisi/sta_oria_ths_ftwxeias_enas_stoys_tesseris_ellhnes.1747800.html
ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2012
1 σχόλιο:
preza ασχετο με το παραπανω θέμα αλλα ρίξε μια ματια και στο :
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=192779
Δημοσίευση σχολίου