Κυριακή, Απριλίου 29, 2012

ΔΗΘΕΝ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για τις εκλογές των μεγάλων διλημμάτων και των καθοριστικών αποφάσεων έχει ήδη ξεκινήσει και εντείνεται η αγωνία για το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στις 7 Μαΐου. 
Το βράδυ της προσεχούς Κυριακής θα γνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα με την προβολή των τελευταίων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας να δείχνουν πως θα προκύψει ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, που δεν αποκλείεται να θυμίζει πολιτική Βαβέλ. 



Η τελική ευθεία για τις εκλογές της 6ης Μαΐου μοιάζει με ανηφορικό δρόμο. 
Τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς για πρώτη φορά ένας μεγάλος αριθμός κομμάτων (από επτά έως δέκα) διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή, ενώ το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος δεν είναι ορατό, κάτι που αν συμβεί στην πράξη θα τροφοδοτήσει αμέσως τη μετεκλογική συζήτηση περί κυβερνητικών συνεργασιών δύο ή και περισσότερων κομμάτων. Χωρίς φυσικά να αποκλείεται και το δυσμενές σενάριο της ακυβερνησίας και των επαναληπτικών εκλογών, που φαντάζει καταστροφικό από τη στιγμή που η τρέχουσα προεκλογική περίοδος έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε επιβράδυνση στην υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών. 
    Σε αντίθεση με τη ρεαλιστική προσέγγιση της οικονομικής κατάστασης της χώρας από την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, η πολιτική αναμέτρηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα, γι'Α αυτό και τα τελευταία 24ωρα τα κομματικά επιτελεία έχουν επιδοθεί σε μία οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση με όρους του παρελθόντος. 


    Ωστόσο, το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί την επόμενη μέρα των εκλογών. Θα έχει η χώρα κυβέρνηση; Ποιο θα είναι το μοντέλο διακυβέρνησης; Ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτό; Θα υπάρχει πολιτική συναίνεση για να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις; Κι όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας, το κεντρικό κλιμάκιο της οποίας αναμένεται στην Αθήνα αμέσως μετά τις εκλογές. 
    Μέσα στον προεκλογικό πυρετό των τελευταίων ημερών, η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε το δικό της μήνυμα, όπως είχε συμβεί και πριν τις εκλογές του 2009. 
    Το πολιτικό σύστημα στις προηγούμενες εκλογές επέλεξε να κρύψει το πρόβλημα των δυσμενών δημοσιονομικών προβλέψεων της οικονομίας κάτω από το χαλί. Την ίδια λανθασμένη προσέγγιση επιχειρούν και σήμερα τα κόμματα, καθώς οι επισημάνσεις της ΤτΕ για τις πολύ δύσκολες συνθήκες με μεγάλη ύφεση και υψηλά ποσοστά ανεργίας θα έπρεπε να είναι το κεντρικό θέμα της προεκλογικής συζήτησης. 


    Πολύτιμος προεκλογικός χρόνος χάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στις περιοδείες, στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων, ακόμη και για τον αν πρέπει ή όχι και με ποιο τρόπο να γίνουν οι τηλεμαχίες των πολιτικών αρχηγών. 


    Τα πολιτικά κόμματα διστάζουν να αποδεχτούν ότι το δικαίωμα της πολιτικής παρέμβασης ανήκει σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας. Αντίθετα, συμπεριφέρονται προεκλογικά λες και ο πολιτικός λόγος αποτελεί μονοπώλιο των κομματικών σχηματισμών και μόνο. 


    Δεν είναι τυχαίο ότι το πραγματικό δίλημμα και το ιστορικό διακύβευμα των εκλογών που έθεσε η ΤτΕ, είτε χρησιμοποιήθηκε ως «μπαμπούλας» είτε ως «καταστροφή» στις τοποθετήσεις των κομμάτων. 
    Στα επιτελεία των κομμάτων κρίθηκε, τόσο από τη μία (μνημονιακή) όσο και από την άλλη πλευρά (αντιμνημονιακή), ότι θα έπρεπε στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων να χρησιμοποιηθούν οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ μόνο για προεκλογική κατανάλωση και όχι για συζήτηση ουσίας. 


    Το ίδιο συνέβη και με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (ο δεύτερος γύρος συμπίπτει με τις δικές μας εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου) αλλά και τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μνημόνιο ανάπτυξης, καθώς τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ευρώπη φαίνεται πως στην προεκλογική ελληνική πραγματικότητα προσεγγίζονται επιδερμικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την επιρροή του εκλογικού σώματος. 


                            Λ. Γαλανός
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: