Παρασκευή, Απριλίου 13, 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ FOKAS : ΠΗΡΑΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ


Σε γενική συνέλευση την Τετάρτη, 18 Απρίλη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και με στόχο τη δυναμική κλιμάκωση του αγώνα τους, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα «ΦΩΚΑΣ» στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στα μέτρα της εκ περιτροπής εργασίας, της μείωσης των ωρών και στη δραστική μείωση των μισθών των νέων κάτω των 25 ετών που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία.

Η αξία της αγωνιστικής κινητοποίησης και οργάνωσης επιβεβαιώθηκε χτες, καθώς, η εργοδοσία - πιεσμένη από τις αντιδράσεις των εργαζομένων που μαζί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας παλεύουν για τα δικαιώματά τους - αναγκάστηκε να καταβάλει χτες τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη και το δώρο Πάσχα στο σύνολο των εργαζομένων. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ενότητα και η πάλη των εργαζομένων μαζί με τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ και ενάντια στις μεθοδεύσεις και τις αυταπάτες, με τις οποίες η εργοδοσία προσπαθεί να τους εγκλωβίσει στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις που προκήρυξε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (στάσεις εργασίας από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.) και η συμπαράσταση και αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από εργαζόμενους και σωματεία του κλάδου έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την εργοδοσία. Σε αυτή την κατεύθυνση τις προηγούμενες μέρες επιχείρησε να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων, προσπάθησε να «πείσει» έναν - έναν τους εργαζόμενους για την «αναγκαιότητα» των μέτρων, ενώ τους κατηγόρησε ότι οι κινητοποιήσεις τους είναι «υποκινούμενες».
Οι εργαζόμενοι απάντησαν με δεύτερη κινητοποίηση την Τετάρτη και με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή και σε αυτή, ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και με άλλες μορφές ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα τους.
Πήραν το δώρο μετά από την αντίδραση του σωματείου
Η ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της ΕΒΓΑ (όμιλος Φιλίππου), όπου μόνο κάτω απ' την πίεση του Σωματείου των Εργαζομένων στην εταιρεία καταβλήθηκε τελικά το Δώρο του Πάσχα, με καθυστέρηση και την τελευταία στιγμή. Η εργοδοσία, μέχρι και προχτές, επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες, έλεγε στους εργαζόμενους πως δε θα καταβάλει το Δώρο. Η άμεση αντίδραση και οι συνεχείς παρεμβάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, είχε σαν αποτέλεσμα η εργοδοσία να καταβάλει το Δώρο του Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους μέχρι και χτες. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο ΔΣ ζητούσαν αναμονή.
Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Σωματείο Εργαζομένων, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, σημειώνει: «Παρά την όποια καλή διάθεσή μας δεν μπορούμε να αφήσουμε τα δικαιώματα και τους μισθούς μας στη θέληση της εργοδοσίας. Σας καλούμε όλους και όλες σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Σας ζητάμε να μας βοηθήσετε και άλλο με δική σας πιο ενεργή συμμετοχή ακόμα και για το πιο μικρό ζήτημα για να μπορούμε άμεσα να παρεμβαίνουμε. Εχουμε όλοι ευθύνη γι' αυτό».
Και στην περίπτωση της ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗΣ (χαρτοβιομηχανία), η εργοδοσία δεν κατέβαλε το Δώρο Πάσχα. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς και στο Αστυνομικό Τμήμα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: