Πέμπτη, Απριλίου 26, 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΦΩΚΑΣ» - FOKAS : ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ


Με νέα 24ωρη απεργία μεθαύριο Σάββατο κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα «Φωκάς» την πάλη τους ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να επιβάλει μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία.
Μήνυμα αγώνα έστειλαν οι εργαζόμενοι και με τη μαζική τους συμμετοχή στη χτεσινή απεργία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κινητοποίηση που μεγάλωσε την πίεση που δημιουργεί στην εργοδοσία η αγωνιστική τους κινητοποίηση, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου. Στην προσπάθειά της να χτυπήσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, η εργοδοσία μετέρχεται διάφορα μέσα πειθαναγκασμού. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι π.χ. φτάνουν ακόμα και να κρατούν τους εργαζόμενους κλεισμένους στο κατάστημα μέχρι και δυο ώρες προκειμένου να τους «πείσουν» να υπογράψουν τέτοιες ατομικές συμβάσεις. Εργαζόμενη που δεν υπέγραψε τη μετακίνησαν αλλού, τώρα της λένε ότι αν υπογράψει θα την ξαναφέρουν στο κέντρο.

Σε κάθε περίπτωση, αν γίνουν όσα ζητά ο εργοδότης οι μισθοί των εργαζομένων καταβαραθρώνονται όταν το κόστος ζωής της λαϊκής οικογένειας εκτοξεύεται καθημερινά. Σήμερα ο βασικός μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου εμποροϋπάλληλου είναι 903,67 ευρώ. Με την κατάργηση της κλαδικής και υπαγωγή των εργαζομένων στην ΕΓΣΣΕ ο μισθός τους πέφτει για τους μεν άνω των 25 ετών στα 586 ευρώ, για τους δε κάτω των 25 ετών στα 511 μικτά (440 καθαρά) για 8ωρη εργασία, ή 310 καθαρά για 6ωρη. Πρόκειται για μειώσεις μισθού ως και 43%!
Χθες στο κατάστημα της οδού Ερμού στο κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδό του απεργοί, μαζί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο πλευρό τους βρέθηκε και η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Με συνθήματα και πανό, οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν με ανακοινώσεις τούς διερχόμενους για την εργοδοτική επίθεση, καλούσαν σε αλληλεγγύη και κοινή πάλη.
Αποφασισμένοι να μη θυσιάσουν τα δικαιώματά τους, δήλωσαν και οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν καθολικά στην 24ωρη απεργία και πραγματοποίησαν ολοήμερες απεργιακές συγκεντρώσεις έξω από τα καταστήματα, έχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους τους από άλλες επιχειρήσεις του εμπορίου.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6820348&publDate=26/4/2012
ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: