Παρασκευή, Απριλίου 27, 2012

OHE: ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Tη διαδικασία της shuttle diplomacy (διπλωματική μέθοδο του «πήγαινε - έλα») ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν στο Κυπριακό τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια προσπάθεια επίτευξης συγκλήσεων στις ουσιώδεις πτυχές του προβλήματος.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Ledra Palace, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες τα Ηνωμένα Έθνη θα χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική μέθοδο «του πήγαινε - έλα» μεταξύ των δύο πλευρών, για να επιτύχουν συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα τύχουν χειρισμού τα διάφορα ζητήματα.



Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ντάουνερ, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, τους πληροφόρησε πως τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η δουλειά δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως γινόταν έως τώρα». Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι δεν είναι χρήσιμο να συνεχιστούν οι συναντήσεις των ηγετών με τον τρόπο που εξελίσσονταν μέχρι σήμερα, καθώς όπως απεδείχθη δεν ήταν εποικοδομητικές και ότι δεν μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς να υπάρχει καθαρή ένδειξη από τις δύο πλευρές ότι θα υπάρξει συμφωνία σε κάτι συγκεκριμένο και ουσιώδες στις συναντήσεις.


Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ντάουνερ, φιλοδοξία του γ.γ. του ΟΗΕ παραμένει να συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη το καλοκαίρι, ώστε να ολοκληρωθεί η τελική φάση των συνομιλιών.


Ωστόσο, σημείωσε, αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία. Όπως είπε, η επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς να υπάρξει σύντομα σύγκλησή της είναι υπαρκτή, ενώ οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθούν τα εσωτερικά θέματα και πρόσθεσε ότι ο Μπαν Κι-μουν αντιμετώπισε θετικά τη θέση του Έρογλου, ο οποίος σε επιστολή του εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να δεχθεί τη διασταυρούμενη ψήφο σε μια πολυμερή διάσκεψη, λέγοντας ότι το θέμα αυτό αποτελεί από τις πιο σημαντικές διαφωνίες στο ζήτημα της εκτελεστικής εξουσίας.


Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντάουνερ ξεκαθάρισε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα συγκαλούσε πολυμερή διάσκεψη που θα κατέληγε σε αποτυχία.


Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη μέρα αν δεν συγκληθεί πολυμερής το καλοκαίρι και αν θα σημαίνει το τέλος της διαδικασίας, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. απάντησε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει σεβασμός των ψηφισμάτων και της βούλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.


πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
27-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: