Τετάρτη, Μαΐου 02, 2012

ΣΤΑ 200 ΕΚΑΤ. ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ


ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς εργασίας δημοσιοποίησε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) τη Δευτέρα, αποτελώντας μία ακόμη «καλή αιτία» για τη μεγάλη επιτυχία των χθεσινών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σύμφωνα με το ILO, οι άνεργοι εφέτος «άγγιξαν» τα 200 εκατ., εξαιτίας της εφαρμογής αρκετά σκληρών προγραμμάτων λιτότητας σε πολλές χώρες του κόσμου, προγράμματα τα οποία «παρεμποδίζουν» τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο διεθνής οργανισμός διευκρινίζει ότι από το 2008 έως και σήμερα έχουν «χαθεί» περισσότερες από 50 εκατ. θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει περαιτέρω, με δεδομένη την αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.



Η ανεργία εφέτος θα φθάσει στο 6,1% και θα ενισχυθεί ελαφρώς έως το 2013, διαμορφούμενη στο επίπεδο του 6,2%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ILO χρησιμοποιεί τα στοιχεία που ανακοινώνονται επισήμως από τις στατιστικές υπηρεσίες ανά την υφήλιο, στα οποία ως άνεργοι καταγράφονται όσοι εργάστηκαν έστω και μερικές ημέρες του μήνα. 
Στην έκθεση του οργανισμού υποστηρίζεται ότι η ανεργία θα συνεχίσει να ενισχύεται έως το 2016, με εκτίμηση ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων θα φθάσει στα 210 εκατ. «Είναι μάλλον απίθανο η παγκόσμια οικονομία να επιτύχει τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης εντός των επόμενων δύο-τριών ετών, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες θέσεις εργασίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι εντός της επόμενης 2ετίας αναμένεται να εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά εργασίας επιπλέον 80 εκατ. άνθρωποι», τονίζεται στην έκθεση του ILO. 


Η έκθεση του οργανισμού υποστηρίζει ότι βασική αιτία για την αύξηση της ανεργίας είναι η εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας και κυρίως η σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, πρακτική η οποία έχει δημιουργήσει «ασφυκτικές συνθήκες» στην αγορά εργασίας. Κατά το ILO η απόφαση αρκετών χωρών να προχωρήσουν σε αναμόρφωση της αγοράς εργασίας τους, κυρίως μέσω χαλάρωσης των κανόνων για τις απολύσεις, είχε ως αποτέλεσμα «τη δημιουργία μη σταθερών αγορών εργασίας, στις οποίες οι ανισορροπίες και οι διακρίσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω». 


Οι απόψεις που εξέφρασε το ILO ήταν σχεδόν ταυτόσημες με αυτές που εκφράστηκαν κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις λόγω Πρωτομαγιάς, οι οποίες θεωρήθηκαν απόλυτα επιτυχημένες, σύμφωνα με τα συνδικάτα που τις διοργάνωσαν. Ιδιαίτερα «θερμές» ήταν οι κινητοποιήσεις σε χώρες της ευρωζώνης που έχουν οικονομικά προβλήματα και εφαρμόζουν λιτότητα, όπως οι Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία. 
ΠΡΕΖΑ TV
2-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: