Τετάρτη, Μαΐου 30, 2012

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ 2011


Αρνητικός ήταν ο απολογισμός για την κλωστοϋφαντουργία το 2011, όπως είπε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), ο πρόεδρός του Ελ. Κούρταλης.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ειδών ενδυμασίας και αξεσουάρ ένδυσης μειώθηκαν, κατά 2,6%, και περιορίσθηκαν στα 776,9 εκατ. ευρώ (έναντι 797 εκατ. ευρώ του 2010), ενώ, οι εξαγωγές υφαντικών νημάτων, έτοιμων υφασμάτων και συναφών, μειώθηκαν κατά 5% και έπεσαν στα 406,7 εκατ. ευρώ (έναντι, 428,3 εκατ. ευρώ, του 2010). Την ίδια περίοδο, η παραγωγή της μεταποίησης μειώθηκε κατά 9,6% (έναντι μείωσης κατά 5,1%, το 2010), με τις κλωστοϋφαντουργικές ύλες να παρουσιάζουν κάμψη της παραγωγής τους, κατά 21,8% (έναντι 20,6%, το 2010), ενώ στα είδη ένδυσης, η κάμψη της παραγωγής έφθασε στο 25,4% (έναντι 23,1%, το 2010).






Όπως είπε ο κ. Κούρταλης, πίσω από τις εξελίξεις αυτές, κρύβονται, μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά δράματα και, πάντως, λιγότερες εργασίες, λιγότερες επιχειρήσεις, λιγότεροι εργαζόμενοι, λιγότερα κρατικά έσοδα. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι: "Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις μιας απαξιωτικής διαδικασίας που τη συνθέτουν τρεις διαφορετικές τάσεις: η πολύχρονη αποβιομηχάνιση που έχει σημαντικά υποβαθμίσει παραγωγικές δυνατότητες και ποιοτικές επιδόσεις, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, λόγω του κοινωνικού ντάμπινγκ που ασκούν σε βάρος της οι αναδυόμενες υπερδυνάμεις, με το χαμηλό κόστος εργασίας, η σημαντική κάμψη της εγχώριας ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης".





Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒΚ, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο κλάδος καλείται να αναδιαρθρωθεί, να εκσυγχρονισθεί, να ανανεωθεί, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας που αποτελεί μονόδρομο βιώσιμης ανάπτυξης. Και σ' αυτή την προσπάθεια, κάλεσε την πολιτεία να είναι παρούσα και να στηρίξει την Ελληνική κλωστοϋφαντουργία. Ειδικότερα, περιγράφοντας τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο κ. Κούρταλης επισήμανε, ότι απαιτείται:


- Aντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας, που ακυρώνει παραγωγικές και εξαγωγικές ευκαιρίες καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει σχεδόν χρεοκοπήσει και οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί.


- Eξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις του κλάδου, που στερεί την οικονομία από την αναγκαία ρευστότητα, αλλά και τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων με τις οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.


- 'Αμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων.


- Μείωση, κατά 50%, τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις κλωστοϋφαντουργίες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας για τη βελτίωση του εργασιακού κόστους.





Όπως είπε, ακόμη, ο κ. Κούρταλης, για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία το εργασιακό κόστος είναι καθοριστικό στοιχείο, καθότι υπεισέρχεται σε μεγάλο ποσοστό στη παραγωγή του τελικού προϊόντος. Απαιτείται μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50%, διότι η κλωστοϋφαντουργία είναι ηλεκτροβόρος βιομηχανία με σημαντική συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην επιβάρυνση του κόστους παραγωγής της. Επιπροσθέτως, πρότεινε:


- Kατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας για τη βιομηχανία.


- Πληρέστερη αξιοποίηση των κρατικών προμηθειών για τη μερική, τουλάχιστον, υποκατάσταση των απωλειών από την κάμψη της εγχώριας ζήτησης.


- Ουσιαστική μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών για την ενθάρρυνση των νέων παραγωγικών επενδύσεων.


- Ριζική πάταξη της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της παραοικονομίας που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και αποθαρρύνουν νέες επιχειρηματικές δυνάμεις.





Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης που θα χαράξει, σε συνεργασία με τις παραγωγικές τάξεις, μια αναπτυξιακή πολιτική η οποία θα επιτρέψει, σε βάθος χρόνου και την εξυγίανση της δημοσιονομικής μας κατάστασης.


Στη γενική συνέλευση, πραγματοποιήθηκαν εκλογές και ο κ. Κούρταλης επανεξελέγη πρόεδρος για τέσσερα χρόνια. Το ΔΣ που προέκυψε έχει ως ακολούθως για τα υπόλοιπα μέλη: αντιπρόεδρος Αν. Βαρβαρέσου, αντιπρόεδρος Ευρ. Δοντάς, αντιπρόεδρος Ελ. Μουζάκη, γενικός γραμματέας Ι. Ακκάς. Σύμβουλοι- Μέλη: Δ. Ακρίδας, Απ. Ι. Δοντάς, Γ. Κουλούλιας, Κων. Κλειδέρης, Απ. Μπινουμάκης, Σ. Μυτιληναίος, Β. Πολυχρόνης, Κ. Περτσεμλίδης, Ι. Σακαλίδης. Π. Φρέντζος.
ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: