Κυριακή, Μαΐου 27, 2012

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΣΕ 30 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων αλλά και παιχνίδια κερδοσκοπίας, που ευνοούνται από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, παίζονται ξανά τις τελευταίες ημέρες στις πλάτες των ασθενών, με αποτέλεσμα να απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν περισσότερα από 160 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης.
Μάλιστα, οι διακινητές 40 εξ αυτών των σκευασμάτων (φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμοί κλπ.) φαίνεται ότι προτιμούν να τα εξάγουν, αφού πετυχαίνουν πολλαπλάσια κέρδη λόγω της χαμηλής τιμολόγησής τους στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να τηρούν την υποχρέωση που έχουν από τον νόμο, πρωτίστως να φροντίζουν την επάρκεια των αναγκαίων ποσοτήτων της εγχώριας αγοράς.

Την ίδια στιγμή, από τα φαρμακεία των νοσοκομείων λείπουν κυρίως ογκολογικά φάρμακα, «για τα οποία οι εταιρείες έχουν σταματήσει την πίστωση και απαιτούν πρώτα εξόφληση των παλιών οφειλών, αλλά και την αγορά πλέον τοις μετρητοίς», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Ρένα Τσικαλάκη. Στο μεταξύ, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, τις τελευταίες μέρες το τηλεφωνικό κέντρο δέχεται βροχή καταγγελιών. «Πρόκειται για οικογένειες κυρίως ογκολογικών ασθενών, που αναζητούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο το απαραίτητο φάρμακο και δεν το βρίσκουν. Ηδη με ενέργειές μας, φροντίζουμε ώστε οπουδήποτε στην Ελλάδα υπάρχει το φάρμακο να μπορούν να το προμηθευτούν».
Στη μακροσκελή «λίστα» με τα φάρμακα που λείπουν βρίσκονται μεταξύ άλλων: Avastin (για τον καρκίνο του πνεύμονα), Herceptin (καρκίνος του μαστού), Xeloda (κολοστομίες εντέρου), Lucentis (ωχρά κηλίδα), Lyrica (πολυνευροπάθεια), Mabthera (λέμφωμα του Χόντζκιν), Apidra (ινσουλίνη), Aricept (ψυχοφάρμακο), Cellcept (για μεταμοσχευμένους), Clexane (αντιθρομβωτικό), Cymbalta (ψυχοφάρμακο), Engerix (εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας), Exelon (ψυχοφάρμακο), Lamictal, Trileptal και Keppra (αντιεπιληπτικά), Madopar (νόσος του Πάρκινσον), Novomix (ινσουλίνη), Poylmicort και Symbicort (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) κ.ά.
Τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος διαχώρισαν τη θέση τους, ήδη από τις πρώτες μέρες που παρατηρήθηκε το φαινόμενο, καλώντας την κυβέρνηση να ανακοινώσει τις εταιρείες που επανεξάγουν φάρμακα.
«Μέτρα άμυνας» 
Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες αποφεύγουν να εκτελούν στο ακέραιο τις παραγγελίες των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών, επειδή οι τελευταίοι συχνά παραγγέλνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε τα υπόλοιπα να τα προωθούν μέσω των «παράλληλων εξαγωγών», ανταγωνιζόμενες ακόμη και τις ίδιες τις εταιρείες που τα παράγουν. Σε ελέγχους του, ο ΕΟΦ εντόπισε ότι περίπου 20 από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη σχετίζονται με τα «μέτρα άμυνας» των φαρμακευτικών εταιρειών.
Από τον ΕΟΦ
Απαγόρευση εξαγωγών και πρόστιμα
Αυστηρή προειδοποίηση έχει ήδη απευθύνει ο ΕΟΦ σε περίπου 30 εμπλεκόμενους στη διακίνηση του φαρμάκου (φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς, εταιρείες κ.λπ.), να αποκατασταθεί άμεσα η επάρκεια των αναγκαίων ποσοτήτων στην αγορά. Συγχρόνως, αναμένονται και οι πρώτες αποφάσεις προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, που θα συνοδεύονται και από αυστηρά πρόστιμα, για όσες εταιρείες διαπιστώνεται ότι έχουν παραβεί τη σχετική νομοθεσία. Οι ελεγκτές του ΕΟΦ έχουν ξεχωρίσει περίπου 40 φάρμακα, που ενώ λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, την ίδια ώρα οι εταιρείες που τα διακινούν σημειώνουν αυξημένες εξαγωγές! «Εξετάζουμε, κατά προτεραιότητα αυτές τις περιπτώσεις», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγητής Γιάννης Τούντας, «ενώ ήδη εντοπίζουμε και άλλες κραυγαλέες παρανομίες, μεταξύ των 163 φαρμάκων ευρείας χρήσης».
Εως 600% πάνω η τιμή
Τα φτηνότερα από τα φάρμακα πιάνουν στις αγορές Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας αυξημένη τιμή έως και 600%, ενώ τα μέσης τιμής και τα ακριβά σκευάσματα από 20% έως και 40%. Στα δε πολύ ακριβά φάρμακα (ογκολογικά κ.λπ.) το οικονομικό όφελος είναι τεράστιο ακόμα κι αν αφορά μικρό ποσοστό επί της ελληνικής τιμής. Οποτε επιβάλλονται κυρώσεις για παράλληλες εξαγωγές, η χώρα μας γίνεται στόχος επικρίσεων, επειδή οι εξαγωγές φαρμάκων επιτρέπονται σε χώρες της ΕΕ. Υπάρχει όμως ποινικό αδίκημα όταν δεν φροντίζουν οι διακινητές των φαρμάκων να υπάρχουν αποθέματα τριμήνου στην ελληνική αγορά και να εξάγονται μόνο τα πλεονάσματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: