Αναπάντητα ωστόσο παραμένουν τα ερωτήματα, ποιος θα είναι ο φορέας που θα συντονίζει τους 69 φορείς που εμπλέκονται σε ζητήματα διαχείρισης του κόλπου και με ποια μέτρα θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Το παρατηρητήριο θα λειτουργεί από τη δυτική ακτή του Θερμαϊκού και η δημιουργία του είναι αποτέλεσμα του προγράμματος «Ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης στον Θερμαϊκό κόλπο:
Πιλοτική εφαρμογή στη δυτική παράκτια ζώνη». Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ, κατά 50% από εθνικούς πόρους και κατά 50% από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Για τη λειτουργία του παρατηρητηρίου θα συμπράξουν η γ.γ. Μακεδονίας-Θράκης, ο Φορέας Διαχείρισης Γαλλικού, Αξιού, Αλιάκμονα, ο δήμος Δέλτα Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα υπογράψουν Σύμφωνο Συνεργασίας.
«Δημιουργείται μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Πέρα από τη συνεχή ροή πληροφοριών που θα δίνει για το περιβάλλον μέσα από μετρήσεις, θα υπάρχει και η δυνατότητα επεξεργασίας αυτών των πληροφοριών. Επίσης θα δίνει άμεση ένδειξη προειδοποίησης κινδύνου, ώστε να κινητοποιούνται όσοι μηχανισμοί υφίστανται και να αντιμετωπίζεται η ρύπανση», όπως εξήγησε ο γ.γ. Μακεδονίας-Θράκης Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου χθες, στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος. Το παρατηρητήριο θα αποθηκεύει δεδομένα για δέκα χρόνια, για στατιστικούς και επιστημονικούς λόγους, και θα χρηματοδοτείται όλο αυτό το διάστημα από τη διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. «Το παρατηρητήριο είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ρύπανσης και κατά κάποιον τρόπο είναι κοινό αγαθό. Κατά περίπτωση και κατά πρόβλημα μπορεί να κινητοποιηθεί ο αρμόδιος φορέας», συμπλήρωσε η Νικολέτα Τσικώτη, προϊσταμένη της διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερ9μαϊκού Κόλπου, της γ.γ. Μ.-Θ.
Ποιος θα αναλάβει τον συντονισμό;
Το ερώτημα που γεννιέται μετά και τη σύσταση του παρατηρητηρίου είναι ποιος φορέας θα αναλάβει τον συντονισμό των 69 υπηρεσιών, οργανισμών, φορέων και συλλόγων που εμπλέκονται στη διαχείριση του Θερμαϊκού κόλπου. Η αρμόδια διεύθυνση του πρώην υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης υποβαθμίστηκε με την κατάργηση του υπουργείου και ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για τη λειτουργία της.
«Περισσότερα από 35 χρόνια υπάρχει μια ασυνέχεια στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Ερχόταν ο εκάστοτε υπουργός και ακύρωνε προηγούμενες αποφάσεις. Έλεγα πάντα ότι δεν πρέπει να δίνουμε χρήματα για μετρήσεις, αφού γνωρίζουμε το μέγεθος της ρύπανσης και τις πηγές. Εκείνο που χρειάζεται είναι να πάρουμε μέτρα. Ποιος θα πάρει απόφαση για τις δράσεις;», τόνισε ο καθηγητής Θεμιστοκλής Κουιμτζής, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης των ποταμών.
«Υπάρχουν 69 φορείς χωρίς να είναι αυστηρά προσδιορισμένες οι αρμοδιότητές τους και ο γεωγραφικός τους χώρος. Με το στήσιμο του παρατηρητηρίου θα έχουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε σε μια μορφή συνεργασίας των φορέων του προγράμματος ώστε να καθοριστεί το εφαρμοστικό κομμάτι. Προτείνουμε να πάμε σε δίκτυα φορέων που θα συντονίζονται ηλεκτρονικά. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης», σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Οι πηγές του κακού
Βασικές πηγές ρύπανσης για τον Θερμαϊκό κόλπο είναι τα ποτάμια Λουδίας, Αξιός, Αλιάκμονας, Ανθεμούντας, το λιμάνι, η παλιά δεξαμενή των βυρσοδεψείων, ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού βιομηχανικών αποβλήτων στη Σίνδο, τα τοπικά ρέματα, φυτοφάρμακα από την Τάφρο 66, τοξικά απόβλητα που έχουν αποτεθεί πλησίον της κοίτης του Γαλλικού, αποστραγγιστικές τάφροι. Οι μετρήσεις ρύπανσης ξεκίνησαν το 1971. Από το 1975 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έγιναν περισσότερες από 500 έρευνες, αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
4-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου