Τρίτη, Μαΐου 01, 2012

ΟΙ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ» ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


Τη δικιά τους, δυναμική απάντηση στην οικονομική και πολιτική κρίση που εξακολουθεί να σαρώνει το σύνολο των δυτικών – κι όχι μόνο – αγορών, ετοιμάζουν οι «Αγανακτισμένοι» ανά τον κόσμο! Και η Πρωτομαγιά φαντάζει ως η ιδανική ευκαιρία για να κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους …
Με πρωτοβουλία του κινήματος «Occupy Wall Street» και σε συνεννόηση με τα κινήματα «Αγανακτισμένων» σε πολλές χώρες, αλλά και τους περιβόητους «Ανώνυμους» του Διαδικτύου, η σημερινή ημέρα ενδέχεται να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις σε πολλούς. Και πρόσθετους μπελάδες στις αστυνομικές δυνάμεις!



Οι «Αγανακτισμένοι» στις ΗΠΑ είναι αυτοί που δίνουν τον τόνο και ήδη έχουν ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσουν δυναμική διαδήλωση, στο Μανχάταν αλλά και σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Και καλούν τους ομοϊδεάτες τους να πραγματοποιήσουν εξίσου δυναμικές κινητοποιήσεις, κατά της κατάχρησης εξουσίας από τους οικονομικούς και πολιτικούς ταγούς, σε μια σειρά μεγαλουπόλεων ανά την υφήλιο. 


Ήδη «συμμετοχή» έχουν δηλώσει κινήματα «Αγανακτισμένων» από το Τορόντο του Καναδά, την Βαρκελώνη στην Ισπανία, το Λονδίνο, την Κουάλα Λουμπούρ το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, αλλά και από περίπου 115 πόλεις στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.Στη Νέα Υόρκη οι «Αγανακτισμένοι» θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που παραδοσιακά διοργανώνουν οι εργατικές ενώσεις κάθε Πρωτομαγιά. Συγκεκριμένα προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν πορεία από την Union Square στο Μανχάταν ως την διάσημη Έκτη Λεωφόρο και μετά θα προχωρήσουν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τον Πύργο και τα γραφεία της Bank of America. Στο πλευρό τους δήλωσε ότι θα βρεθεί και ο Tom Morello του διάσημου συγκροτήματος «Rage Against the Machine», μαζί με περίπου 1000 μουσικούς! 
Στο Σαν Φρανσίσκο, οι διαδηλωτές προγραμματίζουν να αποκλείσουν την θρυλική Golden Gate Bridge επί τρίωρο, ενώ και στο Όκλαντ, οι «Αγανακτισμένοι» σχεδιάζουν να αποκλείσουν την είσοδο των κεντρικών γραφείων των τραπεζών και του Εμπορικού Επιμελητηρίου αλλά και την είσοδο του Κόλπου και του λιμανιού …


Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν ανακοινωθεί για τη Μασαχουσέτη, το Χιούστον, το Σικάγο και τη Φιλαδέλφεια.
Απέναντι σε όλα αυτά οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ή και εκτρόπων. Ενδεικτικό είναι πως μόνο στη Νέα Υόρκη τους τελευταίους μήνες έχουν συλληφθεί, με διάφορες κατηγορίες, περισσότεροι από 2.100 μέλη του κινήματος Occupy Wall Street και όπως είναι φυσικό οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι … τεταμένες!


Η αρχή στο Σικάγο το 1986


Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.


 Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.


Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.

Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.






Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα


 Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι.


 Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».
Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής:


«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:


Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται.


Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.


Γ) Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.


Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»






 Η χώρα μας γνώρισε πολλές «ματωμένες» Πρωτομαγιές. Η πρώτη ματωμένη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα ήταν αυτή του 1924. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά και πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης Παπαναστασίου. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ο εργάτης Σωτήρης Παρασκευαΐδης και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.


 Επόμενος σημαντικός σταθμός ο Μάης του 1936. Οι καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από καιρό σε απεργιακές κινητοποιήσεις που πνίγηκαν στο αίμα. Σε μία από αυτές τις κινητοποιήσεις χτυπιέται βάναυσα και πέφτει νεκρός ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Η εικόνα της μάνας που σπαράζει πάνω από το άψυχο κορμί του συγκλονίζει και εμπνέει στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο τον Επιτάφιο, που γράφεται μέσα σε μία νύχτα και δημοσιεύεται την επόμενη μέρα στο Ριζοσπάστη της εποχής.


Ημερομηνία-σταθμός όμως για την Πρωτομαγιά στην Ελλάδα η 1η Μαΐου 1944, όταν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τα γερμανικά πολυβόλα πέφτουν νεκροί 200 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
θεμα
ΠΡΕΖΑ TV
1-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: