Τα πρώτα συμπεράσματα από δείγμα 6.000 γραπτών και τις εκτιμήσεις των βαθμολογητών
Λιγότερα γραπτά, σε σχέση με πέρυσι, βαθμολογούνται στη βαθμολογική κλίμακα 18 - 20 (Αριστα) στη Νεοελληνική Γλώσσα, τη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τη Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης και στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (με τις γνωστές ανακολουθίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων). Αυτό φαίνεται από ένα δείγμα περίπου 6.000 γραπτών από Βαθμολογικά Κέντρα (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο, Ιωάννινα και Βόλος). Αντίθετα, από το ίδιο δείγμα δεν φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό των αριστούχων, σε σχέση πάντα με πέρυσι, στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.
Στο ίδιο δείγμα, 25% των γραπτών στη Νεοελληνική Γλώσσα, στο οποίο διαγωνίστηκε το σύνολο των υποψηφίων και των τριών Κατευθύνσεων, και 30% των γραπτών στη Νεοελληνική Λογοτεχνία έχουν βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση. Το ίδιο συμβαίνει για το 40% των γραπτών στο μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας καθώς και για το 40% των γραπτών στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (μάθημα κλειδί, εκτός των άλλων, και για την είσοδο των υποψηφίων στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης).
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Καθώς δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογικά στοιχεία για τα μαθήματα που εξετάστηκαν τη δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων (Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης, Χημεία - Βιοχημεία και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης), ας δούμε τις εκτιμήσεις έμπειρων βαθμολογητών. Οι εκτιμήσεις για τα Αρχαία Ελληνικά συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι το ποσοστό των υποψηφίων που θα κινηθούν στα βαθμολογικά όρια του Αριστα (18-20) θα είναι μεγαλύτερο από πέρυσι και θα κινηθεί ανάμεσα σε 4%-6%. Παράλληλα υπάρχει η εκτίμηση ότι τα γραπτά που θα βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση θα ξεπερνούν το 40%. Στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης αναμένεται ότι άνω του 10% των γραπτών θα βαθμολογηθεί στην κλίμακα του Αριστα (18-20), ενώ τα γραπτά που θα βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση αναμένεται να μην ξεπεράσουν το 40%. Διαφορετική αναμένεται να είναι η κατανομή της βαθμολογίας στην πολυπληθέστατη Τεχνολογική Κατεύθυνση 2. Στην κλίμακα του Αριστα αναμένεται να βαθμολογηθεί λιγότερο από 4% των γραπτών, ενώ κάτω από τη βάση αναμένεται να βρεθούν περίπου 6,5 στα 10 γραπτά! Στην Ιστορία της Θεωρητικής Κατεύθυνσης η εκτίμηση των βαθμολογητών, με βάση τον βαθμό ευκολίας/δυσκολίας των θεμάτων, είναι ότι ένα στα 6 - 7 θα βαθμολογηθούν στην κλίμακα του Αριστα (18-20), ενώ αναμένεται ότι περίπου 45% των γραπτών θα βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση.
ΕΡΕΥΝΑ του Χρήστου Κάτσικα
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου