Σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) ετοιμάζεται να υπογράψει για ακόμη μια φορά η διοίκηση του νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας, για την πρόσληψη γιατρού εργασίας (ΙΕ) και τεχνικού ασφαλείας (ΤΑ). Πρόκειται για ακόμη μια πλευρά της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Υγεία, που εκχωρεί σε εργολάβους ιατρικές και άλλες υπηρεσίες, που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις με φθηνούς εργαζόμενους και μειωμένο το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», που θα πουλάνε υπηρεσίες σε όσους ασθενείς μπορούν να τις αγοράσουν. Αντί ένα δημόσιο νοσοκομείο να εντάξει στο προσωπικό του το γιατρό ή τους γιατρούς εργασίας που απαιτούνται, καθώς και τους τεχνικούς ασφαλείας, λειτουργεί σαν επιχείρηση και αντιμετωπίζει την προστασία της Υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων - και άρα και των ασθενών - σαν ένα ακόμη «λειτουργικό» κόστος, το οποίο πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.
Είναι ενδεικτικό πως με μειοδοτικό διαγωνισμό, αντίστοιχο αυτών που προμηθεύονται «αναλώσιμα υλικά», η διοίκηση του νοσοκομείου επιδιώκει να δώσει την προστασία της Υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων σε όποιον ιδιώτη εργολάβο προσφέρει το μικρότερο κόστος και προκειμένου να εμφανίζεται «εντάξει» στην Επιθεώρηση Εργασίας, αδιαφορώντας για την ποιότητα των υπηρεσιών και για τους επαγγελματικούς κινδύνους. Τόσο ο εργοδότης του νοσοκομείου - επιχείρηση, όσο και η ιδιωτική εταιρεία ΕΞΥΠΠ για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να καλύψουν τυπικά τις νομοθετικές υποχρεώσεις και όχι να αντιμετωπιστεί συστηματικά και αποτελεσματικά ο επαγγελματικός κίνδυνος.
Ετσι, η διοίκηση του νοσοκομείου - με την ανοχή και την κάλυψη και της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας - προσδιορίζει αυθαίρετα και παράνομα, ότι το νοσοκομείο ως χώρος εργασίας ανήκει στην «κατηγορία Γ» (κατηγορία επικινδυνότητας με βάση το ΠΔ 294/88), ενώ κανονικά τα νοσοκομεία εντάσσονται στην «κατηγορία Β» και αρκετές ειδικότητες εργαζομένων στην «κατηγορία Α». Κι αυτό καθώς πρόκειται για εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με άκρως βλαπτικούς παράγοντες, καρκινογόνους παράγοντες - π.χ. οι ακτινολόγοι κ.ά. - και κάνουν βαριές δουλειές. Σημειώνεται ότι η κατηγορία σχετίζεται με τις ώρες παρουσίας του γιατρού εργασίας στο χώρο της επιχείρησης.
Για παράδειγμα, για τους περίπου 1.000 εργαζόμενους του νοσοκομείου, αν ενταχθεί στην «κατηγορία Β», ο γιατρός εργασίας πρέπει να βρίσκεται στο νοσοκομείο 600 ώρες το χρόνο. Ενώ στην περίπτωση που το νοσοκομείο ενταχθεί στην «κατηγορία Γ», οι ώρες μειώνονται στις 400.
Με τη συγκεκριμένη προκήρυξη η διοίκηση φωτογραφίζει την ανάληψη των υπηρεσιών ΙΕ και ΤΑ από ΕΞΥΠΠ, αποκλείοντας τους αυτοαπασχολούμενους, αφού κανένας δεν θα μπορεί ταυτόχρονα να καλύψει τις τεχνικές προδιαγραφές και του γιατρού και του τεχνικού.
Η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, η κατάργηση των ΕΞΥΠΠ προβάλλει ως αναγκαίος στόχος πάλης για ποιοτικές, καθολικές και δωρεάν για όλους υπηρεσίες Υγείας. Ολοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αλλά και οι ασθενείς, οι συνταξιούχοι έχουν συμφέρον να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, για κρατικό σώμα ΙΕ και ΤΑ και άμεση πρόσληψη πλήρους απασχόλησης ΙΕ και ΤΑ στα νοσοκομεία.
ΠΡΕΖΑ TV
4-5-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου